V Moravskoslezském kraji přibývá soukromých školek

30. březen 2012
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji otevírají další soukromé školky. Nechybí mezi nimi ani firemní mateřinky, kterými si společnosti předcházejí své zaměstnance. Často řeší problémy rodičů, kteří mají náročnou pracovní dobu. Nechybí mezi nimi podobná zařízení v nemocnicích nebo v železárnách. Velké podniky na Ostravsku se však stále do jejich zakládání moc nehrnou.

Řada tatínků či maminek, kteří si chtějí zkrátit rodičovskou dovolenou, musí o veřejné školky bojovat. Míst je málo. Paní Jana by proto uvítala firemní mateřinku.

„Sháněli jsme, až jsme sehnali. Firemní školku bychom určitě uvítali, protože by to spoustu lidí zbavilo problémů,“ říká paní Jana.

Petr Vidlák provozuje v Ostravě privátní školku. Kromě toho pomáhá se zakládáním firemních mateřinek. Jak ale říká, zaměstnavatelé na Ostravsku se do podobných aktivit příliš nehrnou.

„Přestože ta vůle je velká, je to především finanční otázka a určitá nechuť zaměstnavatelů, zejména českých, se do této věci pouštět,“ dodává Vidlák.

Firemní školky jsou přitom v zahraničí běžnou součástí zaměstnaneckých výhod. Nadnárodní společnosti, které operují v našem hlavním městě, už tuto službu zavedly i v Česku. Například Siemens chce své firemní školky po Praze otevřít i v Brně a v Ostravě.

„V tuto chvíli jsme provedli zaměstnanecký průzkum. Na základě výsledků se rozhodneme, zda-li je opravdu uděláme také v Ostravě a v Brně,“ říká mluvčí firmy Pavel Kaidl.

České firmy jsou v tomto směru za zahraničními pozadu, ale i na Ostravsku se najdou výjimky. Loni školku otevřela Vítkovická nemocnice, v dubnu to budou Třinecké železárny.

Mluvčí železáren Lucie Drahošové potvrdila, že provoz mateřinky přizpůsobí zaměstnancům. „Ve školce funguje jak standardní tak i rozšířená provozní doba dle potřeby rodičů,“ dodala.

Po vlastní školce touží i Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Její rektor Ivo Vondrák ale ještě čeká na výsledky vládních škrtů. „Cítím to jako povinnost vůči těm mladým. Zatím to vypadá tak – pokud nedojde k tomu škrtu, že tu školku určitě budeme realizovat,“ ujišťuje.

Soukromé a firemní školky mohou vyřešit boj o místa ve veřejných mateřinkách. Jsou také konkurencí a v podnikových to mají rodiče navíc ke svým dětem i blíž.

autor: stj
Spustit audio