Další dotaci na topení může získat až 1000 domácností

3. duben 2012

Přelom května a června. Termín, kdy by domácnosti z Moravskoslezského kraje mohly znovu žádat o peníze na lepší vytápění. Tentokrát si mezi sebe mohou rozdělit 40 milionů korun. Dotace ale budou nižší.

Tři hodiny stačily na začátku roku na to, aby si lidi první dotace v podstatě rozebrali. S formuláři stáli dlouhou frontu a mnozí čekali už od rána. Jedna z žadatelek se nám tehdy svěřila, že kotel potřebují velmi rychle. „Náš kotel je už třicet roků starý, už si svoje odsloužil,“ řekla.

Čtěte také

Peníze na kotlíkové dotace dávají rovným dílem ministerstvo životního prostředí a Moravskoslezský kraj. Kvůli zájmu lidí oba úřady avizovaly, že program vyhlásí znovu. Jak říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), na začátku roku si vyzkoušeli, jak systém může fungovat.

Teď lidem nabízí 40 milionů korun, ovšem za jiných podmínek. Dotace bude nižší. „Nejvyšší výše individuální podpory je stanovená na 40.000 korun. Jsme přesvědčeni o tom, že je to stále ještě vysoká částka proto, aby lidé měli motivaci se přihlásit a mít zájem o ten program,“ říká Chalupa.

A kvůli tlaku ekologických organizací přišla i další změna. Zatímco v minulosti si lidi za dotace mohli koupit jen kotle na černé uhlí anebo ty kombinované, které dokáží kromě uhlí spalovat i biomasu, teď mohou dotace získat i na vytápění právě touto surovinu.

A ještě jedna novinka. Žádosti by kromě Ostravy měli úředníci vybírat i v Třinci. „Myslím si, že to pomoci může. Přece jen ta dostupnost bude mnohem lepší a ten region je poměrně velmi hustě obydlený. Určitě to zatraktivní obecně podávání těch žádostí,“ říká vedoucí odboru životního prostředí třinecké radnice Jana Gawlasová.

Právě domácnosti z této oblasti o dotace na ekologičtější vytápění žádaly nejméně. Naopak nejaktivnější byli zájemci z relativně čistých oblastí, tedy z Opavska a Bruntálska.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu