Burza oblečení má pomoci posílit dobrovolnictví ADRA

14. duben 2012

Dobrovolnické centrum ADRA přilákalo do frýdecko-místeckého kulturního domu spoustu lidí. Nezamířili na ples nebo maškarní bál, které se tam obvykle konají, ale do netradičního butiku s oblečením.

Volné stoly i židle pokryly hromady svršků i bot. Zájem o ně měly hlavně maminky s dětmi. U dětských bot dřepí paní Lenka. Doma má tři malé kluky, a tak třeba tepláků nebo bot není nikdy dost.

„Dá se tady něco vybrat. Ceny bot jsou vysoké a mám tři kluky, takže ráda něco ušetřím. Tady ty sandálky si ale asi nevezmu, zkusím se ještě kouknout po jiných. Vzala jsem nějaké ty tepláky, trička a vzala jsem i bundu. Nic drahého se nevyplatí kupovat, protože je to na dva měsíce. Pak to zase někomu daruji, třeba do Adry to dám,“ loučí se s úsměvem paní Lenka.

O kousek dál potkáváme druhou paní Lenku. Už si vybrala a s plnou náručí míří k pokladně. „Překvapilo mě to tady. Mám kalhoty a svetry. Sice to teď těžko odhaduji, protože jsem těhotná,“ svěřuje se.

Mezi návštěvníky se hbitě pohybují ženy v modrých mikinách. Jsou to dobrovolnice, které obvykle můžeme vidět třeba ve stálém sociálním šatníku Adry pro lidi bez domova. Paní Vlaďku zastihnu s náručí oblečení a metrem kolem krku.

„Pomáháme s výběrem a snažíme se trošku udržovat pořádek v tom chaosu. Dá se to udržet těžko, ale aspoň trošku ať to vypadá. Největší zájem mají lidé o pánské a dětské kalhoty a už hodně letního zboží. Dají se tady najít i pěkné značkové kousky. Máme tady i nové věci, co jsme dostali jako sponzorský dar, takže si tady vybere každý,“ říká paní Vlaďka.

Na vše dohlíží koordinátora sbírky paní Milena Čančíková. „Především si tady velmi dobře mohou nakoupit maminky. Máme hodně dámského oblečení, pánské, především máme pracovní kalhoty, trička, košile,“ vyjmenovává jednotlivé druhy nabízeného sortimentu.

A kam půjde výtěžek? „My se snažíme, aby mohli být oslovováni noví dobrovolníci, aby mohli být pojištěni, aby mohli fungovat. A především se snažíme dobrovolníky posílat do zařízení, kde jsou děti a starší lidé, senioři,“ uzavírá Čančíková.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu