Nová Ostravica má od radních zelenou. Na tahu je developer

16. duben 2012

Stavbě nové Ostravice už nic nebrání v cestě. Na dnešním mimořádném zasedání o tom rozhodli radní centrálního ostravského obvodu, kteří změnili své zamítavé stanovisko a povolili firmě Amádeus Real využívat okolní pozemky. Jestli ale na náměstí Dr. Edvarda Beneše vyroste nové multifunkční centrum zatím není jasné, protože majitel před časem odstoupil od kupní smlouvy.

Poslední rozhodnutí rady obvodu Moravská Ostrava a Přívoz zní jasně: „Nic nebrání tomu, aby investor pokračoval v dalších krocích s výstavbou,“ řekl po skončení mimořádného zasedání zastupitel obvodu Tomáš Kuřec (ČSSD).

Původně zamítavé stanovisko vycházelo z toho, že firma Amádeus Real nedoložila potřebné dokumenty. To nakonec vyřešil ostravský magistrát.

„Pan primátor zareagoval tak, že tedy na minulé úterý – ano, s dvouměsíčním zpožděním – svolal společné jednání rady města, rady městského obvodu a v průběhu minulé středy až pátku jsme obdrželi požadované dokumenty,“ říká Lukáš Semerák (hnutí Ostravak). Konkrétně šlo o to, kolik investor zachová zeleně a parkovacích míst.

Teď už ale stavbě nebrání v cestě skoro nic, potvrdil primátor Petr Kajnar. „Budeme s ním jednat, ať pokračuje, ať se stará, o co má. Uvidíme, jestli to bude mít výsledek, ale v každém případě když dojde ke sporu, tak si myslím, že budeme mít lepší pozici, že trvale nebráníme tomu, aby stavěl a pokračoval. Vybídli jsme ho k jednání a odpověď byla, že bude jednat jenom písemně, takže i tak budeme pokračovat v písemném jednání,“ dodal primátor.

Jaké kroky teď firma Amádeus Real plánuje, nám ale její mluvčí nesdělil. Od doby, kdy společnost odstoupila od kupní smlouvy a nabídla chátrající Ostravici k prodeji, se nechce k situaci vyjadřovat.

„V tuto chvíli je to ve stadiu výpovědi smlouvy a my jsme deklarovali to, že poskytneme objekt ať už ministerstvu kultury nebo potom do veřejné dražby. Nad rámec toho nebudeme v tuhle chvíli nic doplňovat,“ uvedl mluvčí investora Jan Piskáček. Osud Ostravice-Textilie je tak i nadále nejistý.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu