Za manipulaci s veřejnými zakázkami skončili čtyři lidé ve vazbě

20. duben 2012

Frýdkem-Místkem otřásá skandál, jaký toto město ještě nezažilo. Lidé se dnes od policie dozvěděli, že z městské pokladny šly peníze na tři zmanipulované veřejné zakázky. Za vším jsou lidé s vazbami na magistrát, včetně šéfa strážníků a zaměstnance úřadu. Jde o tendry za více než milion korun.

Vyšetřovatelé dnes zveřejnili, jak obviněná skupina fungovala. Lidé napojení na radnici vyhlásili tendr, přihlásily se do něj domluvené firmy, které záměrně nabídly vysoké částky, vyhrála pak spřízněná společnost se zdánlivě výhodnou nejnižší nabídkou.

„V prvé řadě to destruuje podnikatelské prostředí, protože veřejné zakázky neprobíhaly férovým způsobem. Díky tomu včasnému a rychlému zásahu policie bylo zabráněno daleko vyšší škodě. To už je jisté a nepochybné,“ poznamenal žalobce Ladislav Hradil.

Policisté provedli 14 prohlídek u obviněných a zabavili spoustu dokumentů, disků a počítačové techniky. Šéfa městských strážníků Milana Sněhotu zatkli přímo na parkovišti před městskou policií.

„Určitě to netušili. Všichni byli překvapeni, protože s něčím takovým asi nepočítali. Podle mne předpokládali, že se to neodhalí, protože se jedná o velmi latentní trestnou činnost, která se velmi špatně odhaluje. Všem čtyřem obviněným hrozí trest až osm let odnětí svobody,“ řekl policista Miroslav Šodek.

Čtěte také

Kriminalisté přitom vtrhli i do kanceláří magistrátu. Tajemník radnice Petr Menšík tvrdí, že úřad o počínání obviněných nevěděl.

„Jsme touto situací zaskočeni, protože na magistrátu fungují vnitřní kontrolní mechanismy, které neodhalily žádné pochybení,“ dodává tajemník.

Prověří radnice i další zakázky? Změní kontrolování, které nic neodhalilo? Tyto další otázky zůstaly bez odpovědi. Primátor Petr Cvik (ČSSD) pouze přečetl předem připraveného prohlášení.

„V momentě, kdy se se vším seznámíme, tak se k tomu vyjádříme. V tuto chvíli skutečně nemůžeme vůbec nic komentovat,“ řekl primátor.

Čtyři obvinění jsou ve vazbě, aby nemohli ovlivňovat svědky.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu