Plánovaná těžba uhlí může vyhnat firmy z průmyslové zóny

24. duben 2012

Kvůli těžbě hrozí stěhování firem z karvinské průmyslové zóny. Poddolováním klesne půda tak, že by tam už továrny nemohly fungovat. Na vznik zóny Nové Pole šlo přitom ze státního rozpočtu sedm desítek miliónů korun. Podnikatelé přitom radnici vyčítají, že proti plánům důlní společnosti OKD dostatečně nebojuje.

Lék na nezaměstnaností stíhané Karvinsko - průmyslová zóna Nové Pole. V minulosti se tady v rozlehlém areálu s oblibou nechali fotit komunální i vládní politici, v průmyslové zóně se usadili malí podnikatelé i obří asijské firmy dodávající součástky pro automobilový průmysl.

Jenže důlní společnost OKD oznámila, že chce rozšířit těžbu. A když z podzemí zmizí uhlí, půda klesne. A to zřejmě i v průmyslové zóně.

„Při maximalistické variantě, která je v záměru uvedena, je maximální propad v jednom místě o pět metrů, ve druhém místě o sedm metrů, což by v podstatě znemožnilo další výrobu,“ přiznává mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Firmy z Nového Pole bijí na poplach. Dnes před plným sálem zastupitelů zazněla ostrá kritika, že město podnikatele dostatečně před těžaři nebrání. Proti záměrům OKD vystoupil ředitel společnosti, která vyrábí výtahy a zaměstnává čtyřicet lidí, Jan Krejča.

„Tato průmyslová zóna generuje významný potenciál udržitelné zaměstnanosti karvinského regionu. Ztráta důvěry investorů může vést k opuštění této lokality i regionu. Již dnes management firem na Novém Poli, který se pravidelně setkává, připouští diskuzi o opuštění tohoto regionu,“ upozornil Krejča.

Karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD) připouští, že přemístění firem jinam může nastat. „A v případě, že by mělo dojít k přemístění této průmyslové zóny, tak je to rozhodnutí nešťastné, ale klíčové je, aby pracovní místa byla zachována pro naše občany. A jestli budou jednotlivé firmy vyjednávat s OKD, to už je na jejich vůli,“ dodává primátor.

„Nás mrzí přístup města Karviné, které přehodnotilo svůj postoj a nyní podporuje těžbu v této oblasti, i když v roce 2000 žádalo o dotaci,“ kritizuje postoj města Marián Piecha z ministerstva průmyslu a obchodu.

Kromě podnikatelů hrozí kvůli těžbě stěhování i stovkám rodin z části Staré Město.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu