Zastupitelé odložili omezení hazardu v Ostravě-Jihu

25. duben 2012

Lidé z ostravského jižního města se zatím automatů nezbaví. Městští zastupitelé dnes protiautomatovou vyhlášku tamní radnice nepřijali, a to i kvůli hrozbě žaloby ze strany jejich provozovatelů. Podle nich byla vůči některým přísnější a zvýhodňovala jejich konkurenci. Vedení Ostravy-Jihu musí předpis upravit. Zatímco herny jásají, prostí občané musejí čekat, co bude dál.

Cinkavé hrátky se štěstěnou ničí řadu rodin. Propadlí hazardu jen nepřítomně zírají do blikajících monitorů a věří, že obehrají i ďábla. Většinou nemůžou přestat a smůlu zahánějí cigaretou. Kůra však podle mnohých přece jen existuje. Seniorka Vlasta Grigová kolem heren chodí denně a čertovy skříňky by zakázala hned.

„Když má někdo rád hry, ať si domů koupí počítač a hraje doma. A když už má potom hodně, tak ať jede do Las Vegas. Je to opravdu strašné dávat peníze do automatů. Zakázala bych to nebo bych to umístila kdesi na periferii, aby to neměli tak snadné,“ říká paní Grigová.

V ostravském jižním městě ale zatím na její slova nedojde. Městští zastupitelé dnes vyhlášku tamní radnice neschválili. Ve vzduchu se totiž vznášela žaloba loterijních firem, kterým se nelíbilo zvýhodňování některých provozovatelů.

„Z hlediska právní jistoty a ochrany zastupitelů jsme materiál stáhli a necháme ho prověřit z hlediska věcné a právní, aby, když zastupitelstvo pro něco zvedne ruku, to bylo bezpečné,“ vysvětluje primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).

Rozhodnutí prý jen chrání zastupitele, aby za schválení vyhlášky neskončili u soudu. Vedení nejlidnatější části města tak musí vyhlášku přepracovat.

Další čas tak dostali zástupci herního průmyslu, kteří cítí šanci vyjednat si rovnější podmínky. „Je třeba, abychom se vrátili k jednacímu stolu a nalezli takové řešení, které by nebylo vnímáno jako diskriminační,“ potvrzuje výkonný ředitel profesního sdružení Spelos Petr Vrzáň.

Už teď je jasné, že jednání přinesou buď kompromisní řešení nebo nulovou toleranci vůči herním přístrojům. O osudu takřka 1400 automatů se bude znovu jednat v červnu.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu