Václava Klause vítaly v kraji stovky lidí

26. duben 2012

Středa prezidenta Václava Klause patřila Moravskoslezskému kraji. Nejprve zajel do Oder a Bílovce na Novojičínsku. V těchto městech byl údajně vůbec poprvé. Ve svém programu pokračoval ve Sviadnově, kde otevřel novou montážní halu a jel do Ostravy. Ve městě si prohlédl integrované bezpečnostního centrum a poté si šel prohlédnout katedrálu Božského spasitele.

Katedrála Božského spasitele. Centrum Ostravy. V chrámu je ještě klid, jen z varhan se co chvíli linou tóny. Lukáš Kubenka se za velkým nástrojem připravuje na návštěvu Václava Klause. Pro českého prezidenta bude hrát poprvé.

„Před chvilkou jsem přijel z práce. Trošku si zahraju, naladím pár rozladěných jazyků a dám tam dnes asi nějakého slavnostního Bacha. Pro českého prezidenta jsem jen zpíval, ale hrál jsem pro maltského prezidenta,“ říká černovlasý varhaník a zkouší dále. Na ramínku vedle něj už visí slavnostní černý oblek a fialová kravata.

Převlek má připravený i farář Jan Plaček, prezidentovi povypráví o historii chrámu v černé klerice. „Po skončení ranní mše svaté se katedrála uklidila, i když čisto už tady bylo, protože jsme hlavní úklid dělali na velikonoční svátky. Připravili jsme stolík, kde pan prezident pak na pamětní list napíše určitý vzkaz,“ ukazuje farář.

A za pár hodin to přijde. Prezident s manželkou Livií si poslechnou chrámový sbor, prohlédnou si katedrálu a vyprovází je slavnostní zvonění všech tří zvonů.

Hlava státu pak míří pěšky na autogramiádu do nedalekého Domu knihy Librex. Čeká tam na něj už i paní Kateřina Kubíčková v extravagantním červeném klobouku. Přišla si pro podpis do diáře a prozrazuje, že pan prezident vlastní několik kravat z jejího ostravského butiku.

„Líbí se mi jako člověk, jako politik i jako prezident. Má ode mne asi pět kravat,“ svěřuje se paní Kateřina a míří ke stolečku, za kterým se podepisuje Václav Klaus. Sedmašedesátiletá paní je nervózní a doufá, že ji prezident pozná.

Autogramiáda v ostravském Domě knihy Librex

„Já myslím, že mě poznal, protože měl pár takových slov, kdy jsem si uvědomila, že mne zná, že si mne pamatuje. Takže dnes odtud budu odcházet s nádherným pocitem a určitě si to ještě půjdu někam užít na nějakou dobrou kávu, protože to je zážitek a já z toho budu zase dlouho žít,“ usmívá se spokojeně paní Kateřina a tiskne diář s podpisem.

Dnes prezidentova třídenní návštěva Moravskoslezského kraje pokračuje: nejprve se vydá k Památníku II. světové války do Hrabyně a pak navštíví také Bruntálsko.

Čtěte také

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio