Před 32 lety byl otevřen hrabyňský památník, dnes ho navštíví prezident Klaus

26. duben 2012

Na den přesně před 32 lety, 26. dubna 1980, byla malá obec Hrabyně na titulních stránkách všech novin. S velkou slávou pořadatelé v Hrabyni otevřeli Památník II.světové války, tehdy ještě Památník Ostravské operace.

Architektura památníku udivuje dodnes. Dva obří betonové klíny není možné cestou z Ostravy do Opavy přehlédnout. Jaké to bylo, když se na slavnostním otevření mačkalo v davu 20.000 lidí? Našli jsme v archivu reportáž Československého rozhlasu.

Pan Lubomír z Opavy byl jedním ze zhruba 20.000 lidí, kteří v Hrabyni tenkrát všechno sledovali. „Jak si vzpomínám, byl jsem účasten jako mnoho Opaváků v té době. Jít jsme tam museli, ale ten dojem z té budovy, z toho památníku, to vás tak ohromí – prostě ta atmosféra na nás tam strašně hodně dýchla,“ vzpomíná na své dojmy.

Právě betonová podoba památníku stále budí otázky. Jsou to pásy tanku? Vojáci v zákopu? „První setkání návštěvníka s hlavním objektem památníku tvoří robustní dynamické těleso symbolizující jednotu dvou vojenských sil připravených k poslednímu úderu na město Ostravu,“ rafinovaně vysvětlil redaktor v dobové reportáži.

Ať už je to jak chce, rušno bude v Hrabyni i dnes. Prezident republiky Václav Klaus předá mimo jiné ocenění válečným veteránům, a to v rámci návštěvy Moravskoslezského kraje. Plamenné projevy jako v roce 1980 sice nebudou, ale zvláštní atmosféra tohoto místa zůstává.

autor: mrk
Spustit audio