Archeopark v Chotěbuzi opět láká k cestám do historie

29. duben 2012

První květnový den se opět otevřou brány Archeoparku v Chotěbuzi - Podoboře u Českého Těšína, který je jednou z devíti poboček Muzea Těšínska. Archeopark je replikou slovanského hradiště z 8. až 11. století, jež v tomto místě před staletími skutečně bylo. Co vše připravili pracovníci muzea na zahájení sedmé sezony tohoto atraktivního turistického místa, o tom jsme si povídali s ředitelem Muzea Těšínska Zbyškem Ondřekou.


Pane řediteli, co všechno jste tedy připravili?

V této sezóně na všechny návštěvníky čeká nový objekt polozemnice, který jsme vybudovali. Snažíme se tím vytvořit takový ucelený soubor staveb. Letos ještě bude doplněn o stavbu železářské pece.

Prozraďte, co chystáte v rámci slavnostního zahájení 1. května?

Máme připravený program – jsme velice spokojeni s havířovskou skupinou Tizon, která v dobových oděvech a s dobovými nástroji připravuje program tak, aby návštěvník měl ucelenou představu, jak asi mohl vypadat život starých Slovanů.

Archeopark je replikou původního slovanského hradiště. Takže co všechno je tam k vidění?

Obydlí, v nichž bydleli staří Slované. Halovou stavbu, která vlastně působí jako centrum kultury a setkávání, protože v té halové stavbě se setkávali staří Slované ke svým poradám a podobně. A ještě máme kultovní objekt, ve kterém se setkávali při svých obřadech.

Takže návštěvník získává možnost nahlédnout do života našich předků, ano?

Představu získá. Samozřejmě, že by bylo ideální, kdybychom doplnili Archeopark o ukázky aktivit, které živily naše předky. Plánujeme do budoucna vytvoření nějakých políček s ukázkami postupů, jak zpracovávali obilí, len, jak se mlelo a jak se tkalo.

Vy jste plánovali i výstavu didaktického centra...

Didaktické centrum je součástí druhé etapy výstavby Archeoparku. Bude stát 70 až 100 milionů korun a tyto peníze nebude jednoduché v rozpočtu kraje, který je investorem, nalézt. Předpokládáme tedy, že dojde k časovému posunu, i když přípravné práce běží dále.

Až se podaří peníze sehnat, tak se tato věc pohne?

Přesně tak. Předpokládáme, že pokud by se to všechno podařilo, bude Archeopark již fungovat tak, jak jsme si to původně představovali.

V této lokalitě probíhá stále archeologický výzkum. Bude pokračovat i letos?

Ano, tento výzkum vede Doc. Pavel Kouřil, ředitel Archeologického ústavu Akademie věd ČR v Brně a každoročně ve spolupráci s Muzeem Těšínska je otevřeno několik sond, jejichž cílem je nalézt další důkazy osídlení a aktivit, které zde v době slovanské probíhaly. Hovoříme zhruba o 9. století našeho letopočtu. Výsledkem, tak jak by to asi mělo být, dlouholetých výzkumů Doc. Kouřila je i tento Archeopark. Takže nejen věda pro vědu, ale skutečně pro lidi, aby viděli, jak Slované, naši předkové tady žili.

Když tam budou archeologové, nebude to překážkou při návštěvách?

Myslím, že ne, protože aspoň lidé mají možnost se podívat, jak takový archeologický výzkum probíhá, jak to vypadá, když se odkryje sonda. Myslím, že i to je docela atraktivní.

Archeopark je otevřen v letní sezoně stejně jako hrady a zámky. Připravujete pro zpestření návštěv nějaké speciální programy?

O zvláštních programech jsem hovořil v souvislosti se skupinou Tizon. O prázdninách je o ně největší zájem, děti přicházejí – takže se mohou těšit na souboje. Návštěvníky vítá na hradbách zvuk rohu, kterým byli vítáni hosté. Některé prvky jsou již připraveny u vstupu do brány do Archeoparku, kde projdou všichni návštěvníci řeklo by se celní a pasovou kontrolou. V našem podání jsou to dobově oblečení bojovníci, kteří kontrolují návštěvníky. Někdy je to docela humorné, když děti zjistí, že neví, kde mají rodiče, kteří mají vstupenku, a pak se s tím musí nějak vypořádat po Slovansku.

Ještě bych se ráda zeptala – Archeopark leží v těsné blízkosti hranic s Polskem. Chodí tam hodně hostů z Polska, ale také z jiných zemí. Jste připraveni provázet turisty i v jiných jazycích?

Na polskou klientelu jsme připraveni, naši průvodci umí i polsky a máme pro návštěvníky i texty v polštině, angličtině. Ten polský zájem neustále vzrůstá a je to logické, protože Archeopark je vlastně kopie Hradiska, které bylo předchůdcem Hradiště v Těšíně. Dnešní Těšín – historické centrum Těšínska, to je hradní vrch s Piastovskou věží a s románskou rotundou. Ale to je středověk. A my hovoříme o období, kdy centrem Těšínska nebyl ještě Těšín, ale právě Chotěbuz, tehdy možná někdy nazývaný i Starým Těšínem. A to je vlastně taková logika v tom, že navštívím-li Staré Hradisko v Těšíně, musím se vypravit i na Piastovskou věž, a naopak.

autor: Emilia Świder
Spustit audio