Brány ekofarmy Bludička jsou stále otevřené dětem

30. duben 2012

Narodila se do statkářského rodu a dále pokračuje ve stopách svých předků. Řeč je o Gabriele Žitníkové, která spolu se svým mužem vede v Bludovicích u Nového Jičína ekofarmu Bludička.

Označení farmář či farmářka je dnes velmi moderní. Gabriela Žitníková, která zemědělskou usedlost zdědila po svém dědovi, se mu však brání. „Já jsem vlastně statkářova dcera. Máme statek, zemědělskou usedlost. Vlastně odmalička se vám do krve dostává to zemědělství,“ říká paní Žitníková.

Když však vyrostla, přestalo ji pouhé zemědělství uspokojovat. A tak si poradila po svém. „Našla jsem si v zemědělství to svoje a to je ta pedagogika a předávání zkušeností jak malým dětem, tak dospělákům, kteří v životě hledají něco, co by je naplnilo, tak přicházejí k nám,“ dodává.

Její snažení by se dalo shrnout s nadsázkou novým termínem: eko-farmo-pedagog. „My se na farmě snažíme soustřeďovat plemena typická pro český venkov zařazená do genových zdrojů. To je oblast spadající pod ministerstvo zemědělství, které vyčlenilo ty původní druhy a snaží se je znovu dát do povědomí. A také formou finanční podpory se snaží, aby chovatelé znovu našli cestu k těmto plemenům, která mnohdy nejsou tak ekonomicky rentabilní jako speciálně šlechtěná plemena. Je to takové kulturní bohatství,“ vysvětluje farmářka.

A tak na farmě Bludička najdete třeba valašské ovce, tele české červinky či slepice české zlaté kropenky. Spolu se stádem koní se stávají hlavím lákadlem pro děti, které sem pravidelně zavítají.

„Spousta dětí je z rozvrácených rodin a nebo jsou jedináčci a chybí jim takové to objetí, láska a kontakt s živým tvorem a to můžou právě nalézt i na naší farmě Bludička. Pozoruji to dennodenně, vznikají tady nádherné vztahy. Děti nám ukazují pohled na zvířata, přírodu z úplně jiné stránky. A ty děti chudé duchem mohou právě díky zvířatům získat spoustu dobrých vlastností, především si mohou vážit života a to je pro ně, si myslím, velice dobrý vklad,“ říká Gabriela Žitníková.

Farma Bludička nabízí také speciální programy pro handicapované dětí, velké oblibě se těší zejména hipoterapie.

Chcete-li se o ekofarmě Bludička dozvědět více, poslechněte si v iRadiu záznam dnešního vydání pořadu Křížem krajem (po odvysílání).

Spustit audio