Radní z centra Ostravy nechtějí automaty. Napsali premiérovi

6. květen 2012
Zprávy , Zprávy

Zhruba 850 automatů a videoloterijních terminálů se podbízí gamblerům v centru Ostravy. Přitom zdejší radnice chtěla přísnější vyhláškou vyhnat úplně všechny. Zatím ale bezúspěšně. Povolení provozovatelům terminálů totiž vydává ministerstvo financí, které se hájí tím, že je i přes přání vlády rušit nemůže. Moravská Ostrava a Přívoz se proto obrátila až na premiéra.

V jedné ze zakouřených, špatně větraných heren bez oken s námi muž za barem vůbec nemluví. Kroutí hlavou, že nerozumí. Hned vedle je ale další herna, ani tady muži ve vyvýšeném baru s bytelnými dveřmi není do řeči. Rozpovídá se až po otázce, jestli se nebojí o práci. „Určitě. Jsou to i pracovní místa, člověk se bojí o práci,“ říká muž.

Pan Štefan má v jedné ruce cigaretu a ve druhé pivo, přesto zvládá mačkat knoflíky na přístroji i držet igelitku. „Toto je hazard. Přišel jsem z práce, hodil jsem tam padesát korun, už to hraju hodinu a neexistuje vyhrát. To jsou hrací automaty, ne výherní. Mělo by to zmizet, hodně lidí to zkazilo,“ říká. „ Já si u toho zakouřím, dám malé pivo a jdu pryč,“ dodává pan Štefan.

Centrální ostravský obvod nepatří k těm největším. Přesto, když si chcete zahrát, vejít můžete do 110 dveří. Už dříve radnice prosadila přísnější vyhlášku, která je zatím bezzubá, protože se teď obrátila na premiéra.

„Usnesením vlády z března bylo pověřeno ministerstvo financí, ať tuto věc řeší. Na ministerstvu financí došlo paradoxně k situaci, kdy přehodnotilo nebo samo začalo hodnotit usnesení vlády a vyhodnotilo ho, že asi není v pořádku. Co máme informaci, má se to nějak vracet na vládu. Nám se ten postup nezdá úplně v pořádku,“ říká místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Dalibor Mouka (Hnutí Ostravak).

Mluvčí ministerstva financí Jakub Haas kontruje: „Ministerstvo financí konzultovalo tuto záležitost s veřejným ochráncem práv a shodli jsme se na tom, že usnesení vlády je vnitřně rozporné. Ministerstvo financí tedy připravilo materiál na jednání vlády, kde chceme ministry na tuto skutečnost upozornit.“

O situaci a novém herním zákoně by vláda měla jednat v následujících týdnech.

autor: mik
Spustit audio