Plynojem v Dolní oblasti Vítkovice dostal jméno Gong

9. květen 2012

Místo plynu koncertní sál pro 1500 lidí. Tak vypadá interiér jedné z ostravských dominant, která v úterý zažila slavnostní generálku. Řeč je o obřím Plynojemu, kde v doprovodu Janáčkovy filharmonie poprvé zahrál Jarek Nohavica.

Jarek Nohavica a Janáčkova filharmonie, to už je unikátní spojení samo o sobě. Když k tomu ale přidáte ještě ostravský Plynojem, dostanete neuvěřitelně třaskavou kombinaci. Diváci to zažili právě na úterním koncertu, kterým se v Ostravě zbrusu nová multifunkční hala slavnostně otevřela.

Byla to spíš taková slavnostní generálka, protože oficiálně dostane hala kolaudační razítko až na podzim. „Jak se vám sedí, dobré?“ ujišťuje se v průběhu koncertu hlavní hvězda večera Jaromír Nohavica. Za zády s ostravskými filharmoniky pak tady zkouší i akustiku.

A podobných vsuvek je koncert plný, až se někdy hala skutečně otřásá - buď smíchem nebo bouřlivým potleskem patnácti stovek diváků, kteří jako první zažili atmosféru nového koncertního sálu.

„Byla to pro mne nová zkušenost. Nikdy bych nepomyslel, že něco takového si troufnu udělat. Ale jak říkám, hrdinská chvíle žádá hrdinské furiantské činy a pro ty všechny, kteří se nedostali – snad se nám podaří tyhlety koncerty zopakovat. Hrálo se dobře a jsem moc rád, že jsem tady byl,“ řekl Nohavica.

Multifunkční hala vyrostla v bývalém Plynojemu v samém srdci průmyslových Vítkovic. Na konci večera ji Jarek Nohavica i symbolicky pokřtil. Nové jméno pro něj vymýšleli lidé ve veřejné anketě, kam přišly stovky návrhů. Nakonec zvítězil ten nejznělejší, protože v Ostravě se teď bude za kulturou chodit do Gongu.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio