Zahrady domovů pro seniory v Karviné oživily posilovací stroje

13. květen 2012

Rotopedy, otočné plošiny, relaxační válečky - to jsou předměty, se kterými se začali kamarádit karvinští senioři. Město jim totiž nechalo vybudovat několik posilovacích a relaxačních koutků přímo v zahradách domovů.

Cvičební a relaxační koutky pořídilo karvinským seniorům město spolu s Nadací OKD, která na ně přispěla téměř půl milionu korun. Důchodci si tak mohou pod širým nebem zlepšovat kondici a taky relaxovat s přáteli.

„Zkoušel jsem to hned, jak to postavili. A tak jsem to přehnal, že jsem se ráno nemohl posadit. To musíte postupně zatěžovat, že. Já jsem takový antisportovec, tak jsem to přehnal,“ vypráví předseda městského klubu seniorů v Karviné Jaroslav Krutký svou první zkušenost s posilovacími stroji. Sotva na zahradě stály, neodolal a cvičil, co to šlo.

Jeho nadšení z červeno-zelených strojů pod korunami stromů sdílí i další senioři z různých karvinských klubů. Třeba paní Margita Menšíková si přišla zacvičit i přesto, že má zdravotní potíže.

„Já už mám po reoperaci kyčelního kloubu. Potřebuji kvůli tomu cvičit – na zpevnění svalstva, abych mohla chodit. Ty přístroje jsou výborné jednak na rozšíření rozsahu pohybu a na posílení svalstva. Po čas procházek se tady můžu aspoň dvakrát týdně stavit, což si teď dávám za cíl. Snad se mi to podaří splnit,“ říká paní Menšíková.

Relaxační stroje seniorům pořídilo město a podle vedoucí sociálního odboru karvinské radnice Martiny Smužové mezi nimi mají velký ohlas.

„Rádi bychom co nejvíce umožnili co nejpodnětnější prostředí pro seniory a tady tohle k tomu patří. Vycházeli jsme vlastně z hlavní teze, že děti chodí na prolézačky, mladí a dospělí chodí do posiloven, ale senioři to mají trošičku omezené. A pohyb v jejich věku je důležitý, takže tím jsme se snažili spojit příjemné s užitečným,“ vysvětluje Smužová.

Město důchodcům nakoupilo celkem 16 strojů. Stojí u domů s pečovatelskou službou v Karviné-Hranicích a Novém Městě a také na zahradě městského klubu seniorů.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio