Na špatné ovzduší v Ostravě upozornila recesistická akce

18. květen 2012

Ovzduší v Ostravě je v rámci Evropy unikátní. Zaslouží si proto zvláštní ochranu, a tak nezisková organizace Čisté nebe vyhlásila v Ostravě Národní smogovou rezervaci. S humorem a nadsázkou tak chce upozornit na špatnou kvalitu ovzduší v regionu.

Koncerty, atrakce pro děti, zábava i poučení. Tak se Ostravané bavili na historicky už druhém Dni vzduchu, který pořádá sdružení Čisté nebe. Odpoledne si užívali hlavně rodiče s dětmi.

„Píšu s holčičkama transparenty k tématu dne. Vymyslely to holčičky – Liduška chce mít čistý vzduch v Ostravě a Sašenka by chtěla mít stromy a listy všude. V Ostravě se mi žije dobře, dýchá asi hůř,“ říká paní Zuzana.

Mezi stromy v Komenského sadech ale lidé mohli najít i řadu neobvyklých zvířat. Jde o unikátní druhy, které jsou svým původem tak trochu podobní legendárním ropákům. Jména ale měli poetičtější. Například nosál radvanický, smoženka smrdutá či třeba Smogina BoVítkovická, kterou vytvořili páťáci ze základní školy Ostrčilova.

Čtěte také

Pro Národní smogovou rezervaci Čisté nebe vymyslelo zvláštní pravidla. Mimochodem, Ostravané by prý měli mít nárok na týdenní ozdravný pobyt na pražské magistrále.

Jeden z "živočichů" z Národní smogové rezervace

„Doporučovali jsme, aby si lidé přinesli igelitové nebo papírové pytlíky na smog, aby si je uchovali. Jinak tady máme k dispozici plechovky s ostravským vzduchem. Takže pokud jedete někam do Beskyd, na čistý vzduch, určitě plechovku s ostravským vzduchem vzít si s sebou. Máme tady i smogová lízátka s denní dávkou pro slunečnější dny,“ dodává Kamila Plocková.

Čisté nebe uspořádalo podobný happening už podruhé a v tradici chce pokračovat. Podle neziskovky jsou totiž i podobné akce jednou z možností, jak na situaci upozornit. Bližší informace lze najít také na webových stránkách www.smogovarezervace.cz.

autor: mik
Spustit audio