Těžní věže Dolu Frenštát okupují aktivisté Greenpeace

28. květen 2012

Dvanáct aktivistů Greenpeace obsadilo těžní věže dolu ve Frenštátu pod Radhoštěm. Až do zítřka chtějí tímto způsobem protestovat proti postoji České republiky ke globálnímu oteplování a těžbě fosilních paliv.

Na místě je policie, podle které spáchali přinejmenším přestupek, a také báňská záchranná služba. Aktivisté na obě věže pověsili transparenty. Jeden z nápisů, který visí na věži nevyužívaného dolu, hlásá: Nechceme být uhelný skanzen.

Aktivisté ze tří zemí mají na věžích spacáky, jídlo i připojení k internetu. „Akce skončí zítra po poledni. Chceme tam zanechat ještě jeden vzkaz, který se týká vysloveně toho místa, na kterém se to odehrává,“ říká zástupce Greenpeace Michal Komárek.

Mluvčí těžební firmy OKD Vladislav Sobol potvrdil, že mohlo dojít k přímému ohrožení zaměstnanců. „Velmi jednoduše se mohlo stát, že v tu chvíli mohl být někdo v podzemí. Naštěstí nebyl,“ řekl Sobol.

Podle policie je důležité, zda protestující, kteří se utábořili na vrcholu obou věží, budou nebo nebudou poškozovat majetek. Zatím se vyčkává.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu