Ostravské školky stále častěji řeší problémy s nemocnými dětmi

24. květen 2012

Rodiče ostravských dětí stále častěji přicházejí do mateřinek i s léky. Nosní nebo oční kapky, ale i silnější medikamenty mají jejich ratolestem pomoci přečkat nemoc ve školce.

Vzít si neschopenku je totiž pro řadu maminek v době ekonomické krize nevýhodné i riskantní. Přibývá dokonce případů, kdy žádají, aby medikamenty dávkovaly i samotné vychovatelky.

„Jsou to tendence poslední doby. Já si nepamatuji v začátcích své praxe, že bych se s něčím takovým setkala,“ říká Alena Žáková, ředitelka Mateřské školy Dvořákova v centru Ostravy.

Nemocných dětí utlumených léky podle ní v mateřinkách přibývá. Rodiče navíc v personálu často hledají spojence.

„Rodiče mají tendenci léčit ty nemoci tak, že učitelku poprosí, aby dítěti dala lék proti bolesti. Ale my nevyhovíme,“ dodává Žáková.

I když má za sebou třicetiletou praxi, poslední dobou se přístupu některých rodičů nestačí divit. Že je to hazardování se zdravím jejich potomků, potvrzuje i dětská lékařka Helena Kuběnová.

„Za dva dny se nikdo nevyléčí, jen se vyčerpá organismus. Pokud takové dítě dají zpátky mezi kolektiv, velice rychle chytne další onemocnění, protože nemá žádnou obranyschopnost. Kromě toho nakazí zbytek školky,“ varuje lékařka.

Podobný přístup podle ní neomlouvá ani strach ze ztráty zaměstnání. Natrvalo totiž může poznamenat obranyschopnost dětí.

autor: stj
Spustit audio