Ostravští lékaři pomáhají lidem zahodit krabičky cigaret

31. květen 2012

Poslední květnový den je již tradičně vyhlašován jako Světový den bez tabáku. Skončit s cigaretami chce podle průzkumu sedmdesát procent kuřáků. Podaří se to ale jen malé části z nich. S pomocí odborníků jsou šance mnohem vyšší.

Statistiky mluví až o čtyřiceti procentech. Recept na to, jak se z kuřáka stát nekuřákem, nabízejí i v Centru léčby závislosti na tabáku, které funguje při Městské nemocnici Ostrava.

Na točně u Frýdlantských mostů v Ostravě každou chvilku zastaví trolejbus nebo autobus. A řidiči tam mají obvykle pár minut volno před další jízdou. Hodně jich v pouze zvládne cigaretu. I tento řidič osmatřicítky. Přestat kouřit se snažil už mockrát. A zatím bezúspěšně. Bez cigarety dlouho nevydrží.

„Týden? Mám asi slabou vůli. O pomoc odborníků jsem nikdy nežádal, ale zkoušel jsem žvýkačky, bonbóny, elektronickou cigaretu, inhalátory. Ale stejně jsem si vždycky zapálil cigaretu. Motivací, abych přestal, by byla asi smrt,“ odpovídá s dávkou černého humoru.

Potřebu kouřit vysvětluje stresem, který s sebou povolání řidiče nese. I s tím už ale umíme kuřákům pomoci, říká Lucie Cwiková z ostravského Centra léčby závislosti na tabáku.

„Existují i tabletky, které se užívají klasicky, zapíjejí se tekutinou. Používají se dvakrát denně a snižují chuť na cigaretu a snižují i výskyt abstinenčních příznaků. S nimi je to odvykání ještě o něco lepší než s náhradní nikotinovou terapií,“ vysvětluje Cwiková.

Elektronická cigareta k léčbě vhodná není

Hitem mezi kuřáky je v poslední době i elektronická cigareta. Říkají, že méně škodí. Odborníci ji jednoznačně nezatracují, k léčbě závislosti podle nich ale vhodná není.

„Je to rozhodně lepší než kouřit klasickou cigaretu, určitě tam není dehet a ostatní chemikálie či škodliviny, ale přesto – pořád v nich jsou nějaké chemikálie, které člověk do těla dostává. A hlavně si každý musí uvědomit, že pořád obsahují nikotin. A nikotin není v pořádku, jak mnohdy prodejci říkají. Přece jenom je to látka, která tu závislost způsobuje. Takže pořád si ji člověk v sobě udržuje a to, že se vrátí zpátky ke klasické cigaretě, je strašně jednoduché a je to bohužel možné,“ upozorňuje Cwiková.

Cesta k zdravějšímu tělu je po poslední cigaretě otevřená, i když cíl není hned za rohem. Například kuřáci, kteří se zřekli své vášně, mají po roce o celou polovinu nižší riziko infarktu než jejich kouřící kolegové.

autor: iha
Spustit audio