Další kolo rozdělování kotlíkových dotací bude 16. června

1. červen 2012

Tisícovka domácností z Moravskoslezského kraje má šanci získat peníze na ekologičtější topení. Už za dva týdny začne druhé kolo dotací na nákup nových kotlů. Tentokrát kraj a ministerstvo životního prostředí mezi lidi rozdělí 40 milionů korun. Úředníci čekají, že o podporu bude znovu velký zájem. Proto jejich žádosti budou vybírat na dvou místech. V Ostravě a v Třinci.

Když se žádalo poprvé, trvalo to jen tři hodiny, než lidé tehdy určenou sumu rozebrali. Teď je peněz dvakrát víc, na druhou stranu domácnosti budou získávat menší částku, maximálně 40.000 korun. Dostane se tak na tisícovku žadatelů.

Lidé se o dotace zajímají už teď. „Mohu říci, že od chvíle, kdy jsme oznámili, že se připravuje další výzva, tak se začínají lidé dotazovat. Známe i určité obce, kde jsou lidé organizováni k tomu, aby žádostí využili a zlepšili stav ovzduší v místě svého trvalého bydliště. Takže zájem očekávám stejně velký, jako byl během první výzvy,“ říká náměstek hejtmana Miroslav Novák (ČSSD).

Lidé nově za peníze budou moci topit jen biomasou. V minulosti si z dotací mohli koupit jen kotle čistě na uhlí anebo ty kombinované, vysvětluje náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč.

„Po diskuzích, které se vedly, jsme přistoupili k tomu, že necháme naprostou volnost a budeme dbát pouze na ty kvalitní emisní parametry kotlů. To znamená, záleží nám na tom, co půjde z komína, když to řeknu velmi lidově – a ne už tolik, zda-li ten dotyčný si koupí kotel na čistou biomasu, kombinovaný, popřípadě na uhlí,“ dodává Hlaváč.

Úředníky čeká pracovní sobota

V sobotu 16. června tak mimořádně čeká pracovní den krajské úředníky v Ostravě a taky v Třinci, protože i tam budou od lidí vybírat formuláře. Třinec kraj vybral záměrně, chce tamní domkaře motivovat. Právě z této části regionu totiž v prvním kole lidé čerpali dotace nejméně. Další změnou je i to, že lidé budou žádosti podávat jen sami za sebe.

„Chceme skutečně evidovat ty patřičné zájemce. Vím, že pro mnohé to může být složité s tím, že vybavili souseda, ale ono se ukázalo v té první výzvě, že se hromadných podání chopili zejména topenářské společnosti a my tomu chceme zabránit, abychom měli jasnou evidenci skutečných žadatelů,“ vysvětluje náměstek hejtmana Novák.

Dotace na ekologičtější vytápění jsou určené speciálně domácnostem v nejzatíženějším regionu, tedy v Moravskoslezském kraji. Polovinu z rozdělovaných 40 milionů dalo ministerstvo životního prostředí, tu druhou pak přidal právě kraj.

Pokud bude o dotace zájem i tentokrát, je pravděpodobné, že by se další kolo mohlo uskutečnit na podzim.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu