Armáda spásy v Ostravě pomáhá už 20 let

5. červen 2012

Na galony polévek pro bezdomovce - i tak by šlo měřit působení Armády spásy v Ostravě. Tento týden je tomu už dvacet let, co do města poprvé přišla, a od té doby u ní našlo útočiště tisíce nejchudších Ostravanů. Denně pomůže až čtyři sta padesáti lidem, mezi kterými je i matka tří dětí paní Andrea, kterou jsme navštívili.

„Dobrý den, chtěla bych vám nahlásit, že mi opět kape z karmy,“ názorně předvádí Michaela Hyžáková z Armády spásy, jak vypadá běžný telefonát od některé z žen, které dostaly takzvaný tréninkový byt.

Jdeme po ulici a míříme k jedné z nich. „Takže tak nějak to vypadá – vždycky jí řeknu, že se za ní přijdu podívat, a zavolám technika,“ vysvětluje Hyžáková.

Otevírá nám malá Jennifer, holčička s dvěma culíky, která má před sebou velký životní krok - bude navštěvovat školku. V chodbě stojí i její maminka - osmadvacetiletá Andrea. Než dostala čistý a suchý dva plus jedna, prošla si vším možným.

„Vůbec se mi to nelíbilo, většinou jsem bydlela po ubytovnách. Tak jsme žili čtyřčlenná rodina v jedné místnosti a bylo to drahé. Měla jsem tam plíseň, holka mi tam dostala žloutenku,“ vzpomíná paní Andrea.

Mít našetřeno, nemít dluh a pracovat - i takové podmínky splnila rodina paní Andrey, aby dostala vysněný byt.

Nejen chudým rodinám s dětmi ale i třeba bezdomovcům nebo alkoholikům podává Armáda spásy pomocnou ruku, připomíná regionální ředitel organizace Jan František Krupa.

„Na co jsem opravdu hrdý, je to, že se nám daří vyvíjet nové projekty prevence bezdomovectví. To si myslím, že je nějaká naše doména, na které chceme i do budoucna stavět,“ říká Krupa.

Armáda spásy je podle něj úspěšná hlavně díky obětavým lidem a jejich dobré spolupráci. Ostravské potřebné zachraňují už 20 let.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu