Karvinsko se po 20 letech dočká absolventů hornických oborů

11. červen 2012

Ve stonavském Dolu ČSM dnes budoucím důlním zámečníkům a elektrikářům začaly praktické zkoušky. Karvinsko se tak po dvaceti letech odmlky dočká absolventů hornických oborů.

Přímo ve stonavském dolu dnes museli učni z karvinské Střední školy techniky a služeb prokázat, že si poradí i v ostrém provozu. Pod dohledem svých učitelů museli vyřešit úkoly, který ve svém povolání budou řešit prakticky denně.

„Po vyučení máme jistou práci, takže i proto jsem si vybral tento obor,“ vysvětluje svou motivaci jeden ze studentů.

Devatenáctiletý Jakub Hulín jde ve šlépějích svého táty, který taky fárá. Jakub měl dnes namísto slavnostního saka, stejně jako jeho dalších sedm spolužáků, čerstvě vyprané montérky, místo pera držel kladivo. Před komisí prokázal, že se v budoucnu mezi havíři rozhodně neztratí. To potvrdil i jeho učitel Ludvík Salamon.

„Oni už to několikrát skládali, montovali a demontovali, takže dnes už to mají naučené, je to pro ně rutina a rituál,“ dodává učitel.

Dnes to byla zkouška praktická, za pár dnů ještě ústní. Hned po ní budou moci mladí horníci sfárat do podzemí, vysvětluje Jiří Navrátil z praktického vyučování Střední školy techniky a služeb v Karviné.

„Už nějaký rok je tady zákon, který sice zakazuje mladistvým fárat, ale přece jenom od osmnácti let či v době jejich vyučení mohou jít přímo do praxe a to, čím se vyučili, vykonávat přímo na dole,“ dodává Navrátil.

O výuční list v důlních provozech tento týden usiluje celkem 46 učňů. Jde o důlní elektrikáře a zámečníky, kteří většinou nastoupí do práce v Dole ČSM. Jde o jednu ze čtyř šachet, kde se momentálně na Karvinsku dobývá uhlí.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu