ÚOHS zastavil přípravu stavby obchvatu Opavy

22. červen 2012

Opavský magistrát porušil zákon o veřejných zakázkách. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) špatně vybral firmu, která měla připravit stavbu severního obchvatu města. Kvůli tomu musí magistrát zaplatit i třicetitisícovou pokutu. Problémů se severním obchvatem je ale více.

Začíná to být pro opavskou radnici černou můrou. Poté, co vybrala vítěznou firmu, která měla zajistit potřebnou dokumentaci k obchvatu, přišlo trestní oznámení od společnosti Acta non verba. Její ředitel Vojtěch Razima nám už před časem řekl, že vyřazování jiných firem z velmi sporných formálních důvodů je podezřelé vždy.

Čtěte také

„Jedna firma byla vyloučena, protože místo pojistné smlouvy předložila jenom pojistný certifikát. My z toho usuzujeme, že je to prostě jen formální záležitost, čistě účelová,“ řekl tehdy Razima.

Opavský primátor Zdeněk Jirásek (ČSSD) to ale okamžitě odmítl. „Nikoho jsem neovlivňoval. Pány či dámy z příslušných společností vůbec neznám.“

Jenže policejním prošetřováním to neskončilo. Antimonopolní úřad výběr firmy zastavil, zrušil a naopak požaduje od města zaplacení pokuty 30.000 korun. „Rozhodnutí úřadu již nabylo právní moci,“ řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda, podle kterého opavský magistrát výběrové řízení špatně vyhodnotil. A neprávem vyřadil některé uchazeče o zakázku.

Radnice slíbila, že všechno udělá znova a lépe. Už v pondělí se kvůli tomu mimořádně sejde rada města. Náměstkyně primátora Pavla Brady (SOS PRO OPAVU) ovšem zdůraznila, že žádnou pokutu magistrát platit nebude.

„Město Opava si právě z toho důvodu, aby veřejná zakázka proběhla bez nějakých pochybení, zaplatila mandatáře. Proto požadujeme od mandatáře těch 30.000 korun, takže nebudeme platit jako město nic,“ vysvětlila Brady.

Paradoxní na tomto sporu je fakt, že stavba severního obchvatu je v plánu kdo ví kdy. Není na ni ani koruna ve státním rozpočtu, přesto kolem stále panuje napjatá atmosféra.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu