Rodiče diabetických dětí se bouří proti změnám v sociálních dávkách

25. červen 2012

K vysilujícím starostem o těžce nemocné diabetické děti přibyla rodičům ještě jedna. Boj s úřady. Nově už jim stát nedává peníze, aby se mohli o své potomky starat až do jejich sedmi let doma. Práci si hledají těžce protože takto nemocné děti školky odmítají. Svědectví takové rodiny jsme natočili na střední Moravě, v Morkovicích na Kroměřížsku.

Pícha inzulín, váží každý krajíc chleba, hlídá aby dcerka na zahradě nesnědla nějaké ovoce - to je život Šárky Vojtůšové z Morkovic. Její čtyřletá Eliška má těžkou cukrovku. „Musím ji třikrát, čtyřikrát za noc měřit hypoglykémii,“ vysvětluje matka.

Myslela si, že s malou zůstane doma až do sedmi let holčičky a bude dostávat, rodičovský příspěvek. Jenže stát to od letošního roku zrušil a paní Vojtůšová skončila na úřadu práce. Místo si ale najít nemůže, protože by se o Elišku neměl kdo postarat.

„Jednou jste zavedená na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, tak si tu práci musíte sehnat. Nikoho nezajímá, že máte doma nemocné dítě. Když bude mít hypoglykémii a nikdo si ji nevšimne, tak může i zemřít,“ posteskla si paní Vojtůšová.

Rodina tak dostává na Elišku jen příspěvek na péči a to jsou 3000 korun. Příjem domácnosti s celkem pěti dětmi výrazně klesl.

Čtěte také

Podobných případů je mnoho a politiky už na to upozornil i veřejný ochránce práv. Parlament teď řeší změny v sociálních dávkách systému, ale podle ombudsmana Pavla Varvařovského se právě rodiče diabetických dětí ještě radovat nemohou.

„U dětí ve věku čtyři až sedm let v nižších skupinách závislosti, a to jsou právě diabetici, na které vy se ptáte, se obávám, že dávky zůstanou i nadále o dost nižší,“ poznamenal ombudsman.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09) říká, že takové rodiny mají žádat o vyšší příspěvek na péči. „Je možné požádat o zvýšení příspěvku na péči z důvodu sociální situace rodiny. To je dalších 2000 korun měsíčně,“ dodává Drábek.

Podle Šárky Nosálkové ze sdružení Dítě s diabetem však posudkové testy neodhalí náročnou péči o tyto pacienty. „Muselo by to být nastaveno tak, že se péče netýká pomáhání při běžných denních úkonech,“ naznačuje Nosálková.

Náměstek ministra pak přislíbil, že o posudkových testech je připravený se sdružením jednat.


Reportáž vznikla na popud vás, našich posluchačů. Nedávno Český rozhlas Ostrava vydal Rozhlasové noviny, které jsme distribuovali do schránek po celém Moravskoslezském kraji a k dispozici jsou stále na našem webu (číst Rozhlasové noviny). Psali jsme v ní i o potížích diabetických dětí. Na kontaktní redakční e-mail pak přišel námět až ze střední Moravy.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu