V Opavě otevřeli první část jižního obchvatu

16. červenec 2012

V Opavě se podařilo dokončit první úsek takzvaného jižního obchvatu města. Spojuje výpadovku směrem na Ostravu u Komárova a zatím končí na sídlišti v Kylešovicích. Nová silnice by měla odvést dopravu především z centra města, kam musela zajíždět i nákladní auta. Jde o krajskou investici za zhruba půl miliardy korun.

Dopravní kolapsy v Opavě jsou na denním pořádku a přejít silnici bez semaforů je prakticky nemožné. „Je to hrůza. Čeká se dlouho na přechodech i v autobusech,“ řekla ČRo Ostrava jedna z obyvatelek města ještě předtím, než se začal jižní obchvat - nebo spíše průtah - stavět.

Uleví se tím i lidem v Kylešovicích, řekl tehdejší náměstek primátora Pavel Mališ. Opavská radnice se snažila připravit pozemky pro stavbu co nejrychleji. „Všechny pozemky snad z 95 procent jsou už vykoupeny, nějaké ještě chybějí. Ale je to jasně domluveno a smlouvy jsou nachystány,“ dodal tehdy Mališ.

Nakonec se skutečně podařilo připravit půdu pro jižní obchvat v rekordním čase a dnes už je první úsek hotový, dodává mluvčí opavského magistrátu Lada Dobrovolná. Je to sice úsek krátký, vede hlavně pod železničním přejezdem, zato ale velmi potřebný.

„Obyvatelé města netrpělivě očekávají a určitě velmi ocení, až bude zprovozněn jižní obchvat celý. Město samozřejmě dále usiluje i o co nejrychlejší vybudování obchvatu severního, protože odkloní průjezd vozidel ve směru na Krnov a Bruntál,“ doplnila mluvčí.

Celý jižní obchvat spojí výpadovky na Ostravu a Hradec nad Moravicí zhruba na konci prázdnin. Obchvat severní je zatím ve hvězdách. Není ještě kompletně připravený, zasahovat musel i antimonopolní úřad a není vůbec jasné, kdy stát na tuto stavbu sežene peníze.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu