V Krnově mají nejmodernější schránku pro odložené děti

21. červenec 2012
Zprávy , Zprávy

Nejmodernější babybox v kraji budou mít v Krnově. Nerezová schránka pro odložené děti je už namontovaná do zdi u tamní nemocnice, fungovat začne na konci července. Impulsem pro jeho zřízení i v tomto městě bylo odložení čerstvě narozeného chlapečka na lavičku v parku. Podchlazeného ho tam našly dvě náhodné kolemjdoucí.

A i když ne všichni lékaři z nemocnice podle její náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Šárky Tavandzisové s existencí babyboxu souhlasí, bude - díky případu odloženého Aleše - za pár dní fungovat i tady.

„Nechceme, aby se tato situace opakovala. Pro nás je prioritou záchrana života,“ říká Tavandzisová.

Teď se musí nově instalovaný babybox ještě pořádně vyzkoušet, různé detaily se budou dolaďovat i příští týden. To aby byl babybox stoprocentně spolehlivý. Je z takzvané nové generace, který je mimo jiné nejen vytápěný, ale i klimatizovaný. Změna je i v otevírání dvířek pro vložení dítěte.

„Starý typ se musel otevírat mechanicky klikou, kdy vlastně hrozilo riziko třeba nezavření těch dvířek. U nového babyboxu se dvířka vždy zavřou – jednak počítač hlídá odpor těch dvířek, jednak je to chráněno infrazávorou,“ vysvětluje výrobce babyboxu Zdeněk Juřica.

Babybox přijde na 250.000 korun, ne celou částku se podařilo zajistit. „Máme v Krnově trošku problém. Nepodařilo se nám sehnat dost darů od šlechetných mecenášů, ale třeba se ještě něco podaří,“ říká zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Lidé v Krnově, kteří kolem babyboxu procházeli, proti němu nic nenamítali. „Je to lepší než najít dítě někde pohozené. Raději do toho babyboxu,“ říká například jedna z námi oslovených obyvatelek.

Krnovský babybox je 51. v zemi. Všechny dohromady ohřály ve svých útrobách 75 dětí, v Moravskoslezském kraji jich bylo dosud devět.

autor: iha
Spustit audio