Mošnovské letiště v září ovládnou chlouby dvaceti armád

23. červenec 2012

Burácení nadzvukových motorů a vrčení helikoptér - i to jsou dny NATO v Ostravě. Na mošnovském letišti se letos pochlubí armády hned dvaceti zemí. Tradičně představí svou techniku a předvedou ukázky bojových akcí. Návštěvníci se navíc mohou těšit také na českou premiéru tankování za letu nebo britskou akrobatickou skupinu Red Arrows, která vloni svou účast odřekla kvůli letecké havárii.

Pro některé jsou to tunové krásky, pro jiné zase monstra. Řeč je o armádních letadlech, která stráží oblohu v celém světě. I letos dostane veřejnost šanci nahlédnout pod pokličku vojenským strategiím i technologiím.

„Naším cílem je dělat mosty mezi širokou veřejností a tím celým spektrem bezpečnostních složek,“ vysvětluje za pořadatele Zbyněk Pavlačík. Letci, vojáci, ale i čeští policisté, hasiči, celníci nebo vězeňská služba tak předvedou, co umí.

Civilní letiště Leoše Janáčka se na dva dny promění v jednu obrovskou základnu. Jak říká jeho provozní ředitel Michal Holubec, oproti normálnímu provozu musejí uhlídat daleko větší prostor.

„Musíme posilovat naši ostrahu, počty provozních pracovníků, protože jde o daleko větší počet lidí, kteří se nacházejí v prostorách letiště,“ dodává Holubec.

Právě bezpečnost je navíc jednou z hlavních podmínek pro pořádání této akce. Vražedné i strategické stroje za několik miliard totiž rozhodně nejsou hračkami.

„Ta komplexní bezpečnostní opatření od možnosti vzniku požáru až po jakoukoliv událost si troufáme říct, že máme akci připravenou na evropské úrovni,“ potvrzuje Zbyněk Pavlačík.

Na šedesát bojových letadel a vrtulníků se tak předvede v plné kráse. Chybět nebude ikona studené války - legendární bombardér B-52, britská skupina Red Arrows nebo francouzský Ramex delta tým.

Kromě toho dojde i na velkou premiéru. „České Gripeny budou v podstatě poprvé na veřejnosti simulovat schopnost tankování za letu. To považuji určitě za velký tahák,“ prozradil velitel českých vzdušných sil Jiří Verner.

A aby toho nebylo málo, představí se dokonce i mediálně proslavené letouny CASA. Všichni, kteří si chtějí zblízka prohlédnout tyto bájné stroje, ale musejí počkat do 22. září.

autor: stj
Spustit audio