Do Ostravy dorazil vyřazený MiG-21. Bude z něj exponát

27. červenec 2012

Stovky kilometrů a řadu dopravních komplikací musel ve čtvrtek překonat nový exponát pro vítkovický Svět techniky. Do chystaného muzea v Ostravě totiž z Prahy dorazil legendární bojový letoun MiG-21, který měla řadu let ve výzbroji i česká armáda. Místo vzduchem se ale přepravoval na podvalníku tahače a do krajské metropole dorazil v odpoledních hodinách.

Všichni si oddechli, když stíhačka konečně zaparkovala naproti vítkovické ČEZ Arény. Měla totiž za sebou přes 350 kilometrů po relativně frekventovaných cestách. A řidič Petr Janoušek je prý zvyklý spíš na přepravu stavebních strojů.

„Byla to největší šířka, co jsem vezl. Silniční pruh má tři a půl metru a toto mělo sedm dvacet pět, tak to bylo přes celou silnici, někdy i víc,“ poznamenal s úlevou.

Převézt bojový letoun tak bylo náročné hlavně na logistiku. „Převáželi jsme už i větší letadlo, ale raritou této přepravy bylo to, že letadlo mělo křídla. Většinou se vozí jen trup letadla, kde je jen velká výška. Ale takováto šířka nebývá zvykem,“ říká Roman Dvořáček z dopravní společnosti, která měla přepravu letounu na starosti.

I přesto ale dorazil konvoj aut do Ostravy s velkým předstihem. „Komplikace žádné nenastaly, což jsem rád. Kde jsme se ale zdrželi, to byly kruhové objezdy, protože ta šířka byla někde horší, než jsme počítali. Ale naštěstí ani jednu značku jsme nemuseli demontovat. Takže to dopadlo všechno dobře,“ poznamenal Dvořáček.

Po skoro třináctihodinové cestě mohl být Roman Dvořáček spokojený i s reakcemi řidičů, kteří byli většinou při setkání se stíhačkou shovívaví. Někteří jí dokonce jeli naproti, jako Robert Kolek z Ostravy.

„Jsme letečtí nadšenci, tady s kolegou fotíme letadla a jezdíme po letištích. Když jsme se dozvěděli, že toto pojede, tak jsme neváhali. Pravda, uteklo nám to na dálnici, čekali jsme u Studénky a tam jsme ho minuli, takže jsme přijeli se podívat tady,“ vysvětluje Kolek.

Za plotem u vítkovické vrátnice bude MiG-21 k vidění ještě v následujících dnech, než ho noví majitelé převezou do Dolní oblasti Vítkovic. Tam by měl letoun nejpozději od podzimu ozdobit chystaný Svět techniky.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio