O kotlíkové dotace není takový zájem, jak se čekalo

31. červenec 2012
Zprávy , Zprávy

Druhé kolo kotlíkových dotací v Moravskoslezském kraji dnes nekončí, jak původně mělo. Ve fondu na ekologičtější topení zůstává ještě zhruba 20 milionů korun. A tak úřady rozhodly, že domácnosti mohou o příspěvek na nákup nových kotlů žádat ještě další tři měsíce.

Když úředníci začali žádosti přijímat, před jejich kanceláří lidi doslova spali. Pavel Kalous a jeho žena před Krajským úřadem v Ostravě strávili celou noc. Dnes je jasné, že nemuseli. Stejně jako paní Anežka.

„Ovzduší je dost špatné. Já topím plynem a je to pro mne dost drahé, protože jsem sama,“ říká.

Úředníci měli napilno jen v prvních hodinách prvního dne, kdy se peníze začaly rozdělovat. Pak už lidé přicházeli pozvolna a tak ve společném fondu Ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje zbývá ještě asi polovina nachystaných peněz.

Podle náměstka hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) je program i tak úspěšný. „Ukázalo se, že dotace na obnovu lokálních topenišť našla své adresáty. Již v této chvíli můžeme říci, že v součtu podaných žádostí v rámci první a druhé výzvy jsme vlastně znásobili o sto procent roční prodej těchto kotlů v rámci Moravskoslezského kraje,“ dodal náměstek.

Čtyřicet tisíc korun na modernější a hlavně k ovzduší šetrnější vytápění tak ještě může získat na 500 domkařů. Požádat o peníze mohou do konce října.

autor: mik
Spustit audio