Situace v ostravském Přednádraží se vyostřuje

31. červenec 2012

V ostravském Přednádraží roste napětí. Lidé v sociálně vyloučené lokalitě žijí už od minulého týdne bez vody. Kohoutek kvůli nedoplatkům zatáhly vodárny. Majitel několika poničených domů se hájí tím, že spotřeba byla příliš veliká a že většina nájemníků mu neplatila. Dvě stě lidí teď zásobuje cisterna a hrozí jim, že skončí na ulici.

Mezi lidmi kolují fámy, že jim úředníci vezmou děti a že už žádná voda nebude. „Dnes je to naposledy, jinak jezdila třikrát denně. Jim to nestačí ani na praní, ani na umývání,“ říká správce domů, který se představil jako Jan.

Majitel domů Oldřich Roztočil ale později potvrdil, že rozhodnutí změnil. Cisterna ráno přijede. Co bude dál, sám neví.

„Dnešním dnem také vypršely nájemní smlouvy všem nájemníkům kromě dvou, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou, od zítřka jsou tam všichni nelegálně. Já toho nechci nějakým způsobem zneužívat, ale dokud se mi nepodaří dostat pryč ty chronické neplatiče, tak já nevím, já jim nemůžu pořád vozit vodu,“ říká majitel domů.

Podnikatel se obrátil na policii a žádá, aby mu nájemníky pomohla vystěhovat. Podle něj je nutné opravit taky kanalizaci, která je dalším zdrojem potíží. Tvrdí, že patří městu. Magistrát to ale odmítá a vzkazuje, že radnice patří jen hlavní řad.

Nejen bez vody, ale taky bez střechy nad hlavou se může ocitnout na 200 lidí, mezi nimi desítky dětí. Pravidelně tam teď chodí úředníci.

V ostravské sociálně vyloučené lokalitě Přednádraží

„Řeší individuálně s jednotlivými rodinami jejich sociální situaci a vzniklé problémy. Nyní se snaží dojednat náhradní bydlení v nové ubytovně, a to i přesto, že náhradní bydlení by měl řešit vlastník domů, kterým náš obvod není,“ potvrzuje mluvčí centrálního ostravského obvodu Jana Pondělíčková.

Na místě dnes zasahovali i hasiči, kteří odstraňovali nebezpečně ohnuté okapy. Situací v Přednádraží se už taky zabývá úřad ombudsmana.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu