Kus prvorepublikové historie v Karviné nahradí průmyslová zóna

2. srpen 2012

Karviná přišla o kus prvorepublikové historie. Demoliční čety srovnaly se zemí poslední dům v bývalé kolonii Vagonka, kterou kdysi obývali úředníci železáren. Později objekty osídlily sociálně problémové rodiny a z místa se stalo ghetto.

Mohutný stroj , který ovládá mohutný chlap - bagrista Miroslav Mácha. „Máme v tom praxi, už jsme jich zbourali nespočet. Bourali jsme tady celou tu řadu a byly to pěkné domky, jenže je tak zdevastovali,“ říká bagrista.

Demolice v karvinském ghettu začala loni v létě, bagry tehdy srovnaly se zemí většinu domů. Jeden však zůstal stát, pro početnou rodinu bylo totiž obtížnější sehnat náhradní bydlení.

„Bydlela tady velká rodina, které jsme hledali adekvátní bydlení, co se týká prostoru. Proto jsme to tak dlouho hledali a proto tento dům zůstal jako poslední k vyřízení,“ připomíná Helena Bogoczová, vedoucí majetkového odboru karvinského magistrátu.

Po odstěhování poslední rodiny se na dům vrhli zloději všeho kovového a nakonec obydlí vyhořelo. Vedeni města se proto rozhodlo demolici urychlit. Hlídání domu bylo drahé a ruiny pro nezvané návštěvy nebezpečné.

„Budova byla v demoličním stavu už před vyhořením. Všechno, co se dalo nějak zpeněžit, je z domu pryč,“ říká při prohlídce zříceniny náměstek primátora Petr Bičej (ČSSD).

Kolonie Vagonka byla v dávné minulosti hezkou čtvrtí pro úřednictvo zdejších průmyslových podniků. Pak tady bydleli sociálně slabší rodiny a domy chátraly. Radnice plánuje že v lokalitě postaví průmyslovou zónu.

„Je to průmyslová zóna, ve které se nebude čadit z komína. Takže od pneuservisu, přes třeba různé výrobny nábytku, sklady a tak podobně,“ nastiňuje Bičej možné využití plochy.

Náklady na průmyslovou zónu magistrát odhaduje na 30 miliónů korun, chce přitom využít i evropské dotace.

autor: ada
Spustit audio