Malý kostelík ve Vlčovicích se těší nebývalé pozornosti

13. srpen 2012

Začalo to běžnými opravami, nakonec museli přijít i archeologové. Ve farním kostele Všech svatých ve Vlčovicích na Novojičínsku řemeslníci našli dříve neprozkoumané prostory přímo pod oltářem. Tam objevili několik staletí staré hroby.

Paní Ludmila je jedna z žen, které opečovávají vlčovický kostel. Zrovna napouští vodu do kbelíku a chystá se zbavit podlahu barvy. Stojí na malém hřbitově se záplavou květin.

„Je zapotřebí, abychom si to dali do pořádku, ať to zase vypadá, jak to má být. A chodíme se dívat, co najdou. Je to pro nás opravdu překvapení,“ ukazuje paní Ludmila směrem ke kostelíku, ze kterého vychází hluk nástrojů.

„Snažili jsme se udělat novou podlahu, která byla poškozena v presbytáři. A při těch pracích, kdy se podlaha bourala, tak jeden z dělníků se v té původní podlaze trochu propadl,“ říká farář Roman Macura a dívá se do míst, kde byl ještě před nedávnem oltář.

V dutině pod oltářem archeologové objevili čtyři hroby. „Ty pohřby jsme schopni datovat pouze rámcově na základě nejstarší zmínky o presbytáři kostela z konce 16. století. Vlivem nepříznivých půdních podmínek se nedochovaly v dobrém stavu kosterní pozůstatky. Naproti tomu se ve výjimečně dobrém stavu dochovaly pozůstatky textilu – zřejmě z pohřebního roucha zemřelých,“ popisuje jeden z nich František Kolář.

Nález pomůže malé obci odpovědět na otázky o původních obyvatelích a historii kostela.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio