Speciální sady na třídění odpadu se v Ostravě ujaly

14. srpen 2012

Patnáct procent ostravských domácností nově třídí odpad. Přiměly je k tomu speciální tašky, které rozdávala městská firma OZO. Aby odpadová společnost věděla, jak sady na třídění ujaly, nechala si zpracovat průzkum. A z něj taky vyplynulo, že žluté, zelené a modré tašky používají asi dvě třetiny domácností, které je dostaly. Průzkum ale není konečný, firma slibuje, že si časem udělá další.

Plasty, papír, sklo - odpady anebo taky suroviny, na které se soustředí kampaň ostravské firmy OZO. Právě na ně ostravské domácnosti dostaly speciální tašky. Paní Hana říká, že se jim doma sešly hned třikrát.

„Používáme je, jak to máme. Odpad jsme třídili ještě než jsme dostali tašky. Protože bydlíme v rodinném domku, děláme odpad do kompostu, děláme papírový odpad a ostatní odpad. Pro nás tato akce motivací nebyla, my se motivujeme, co bydlíme v rodinném domku. Třicet let,“ poznamenala paní Hana.

Ostravské OZO si nechalo zpracovat rychlý průzkum, ze kterého vyplynulo, že asi 15 procent domácností právě speciální sada zavěšená na klice přiměla k tomu, aby s tříděním začaly.

Paní Hana coby zkušený domácí odpadový hospodář doufá, že jen tak nepřestanou. „Ať v tom pokračují a podporují ještě ty ostatní,“ dodává.

Efektivita kampaně bude jasná nejdříve za půl roku

Tašky mají ostravské domácnosti od června. Podle ředitele OZO Ostrava Karla Beldy je zatím příliš brzo hodnotit, jak efektivní kampaň za osm milionů korun je. Jestli se zvýší objem vytřízeného odpadu, bude podle něj jasné až za delší dobu.

„Myslím, že první výsledky můžeme mít tak do půl roku nebo ještě lépe do roka. Faktorů, které ovlivňují vytříděnost, je spousta. Je to roční období, je to stav před výplatou a po výplatě. Takže skutečně až po půl roce nebo po roce budeme mít objektivní výsledky,“ vysvětluje Belda.

OZO se lidí v anketě taky ptalo, jak jsou s taškami spokojení. Podle mluvčí firmy Vladimíry Karasové hodnocení dopadlo dobře. Objevily se ale třeba požadavky, aby tašky byly třeba větší.

„Ten, kdo spokojen není, tak buď bydlí v rodinném domku, kde má hodně místa v domácnosti a může si tašky někam postavit. Naopak zase z některých panelákových domácností jsme měli ohlasy jako – kam mám dát tak velký předmět. Takže velikost tašek je v podstatě kompromis, který by měl vyhovovat většině,“ vysvětluje mluvčí firmy.

Ostrava domácnostem set na třídění odpadu v podobě omývatelných tašek rozdávala zřejmě jako vůbec první v Česku. S podobnou kampaní v červenci přišel i Bohumín, tam sady dostalo asi 1500 domácností.

autor: mik
Spustit audio