Z Karviné a Havířova mají zmizet katastrální úřady

14. srpen 2012

Radnice v Karviné a Havířově protestují proti zrušení poboček katastrálního úřadu. Jejich provoz je podle úředníků příliš nákladný a lidé si potřebné záležitosti mohou vyřídit elektronicky. V obou městech rozhodnutí vyvolalo vlnu kritiky a primátoři už napsali i ministru zemědělství. Nelíbí se jim, že jejich občané mají jezdit až do Ostravy.

Jezdit z Karviné do Ostravy často kvůli jedinému papíru se nelíbí třeba pětatřicetiletému Petrovi. „Momentálně vyřizuji hypotéku a dělám to docela narychlo – jsou prázdniny, dovolené. Takže pro mne by to byla výrazná komplikace, jet do Ostravy by byly dvě hodiny navíc. Tady je to otázka dvaceti minut,“ říká.

Plánové zrušení pobočky katastru rozčílilo i karvinského primátora Tomáše Hanzela (ČSSD). „Okres Karviná počtem obyvatel je zhruba stejný jako Karlovarský kraj. Karlovarský kraj má devět katastrálních pracovišť a okres Karviná by neměl mít ani jedno. Připadá mi to nerozumné, nelogické a nerozumím tomu,“ dodává primátor.

Krajský ředitel katastrálního úřadu Oldřich Pašek ale namítá, že pobočky jsou drahé a lidé vše mohou vyřídit z pohodlí domova přes internet. „My jsme za poslední tři roky přišli o patnáct procent svých rozpočtových prostředků a jsme v podstatě na hranici toho, abychom mohli dál efektivně fungovat. Čili to jsou důvody, proč navrhuji zrušit pracoviště, kde to bude ‚nejméně bolet‘, protože tam máme nejméně vlastníků,“ vysvětluje ředitel.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu