Policie stíhá náměstka frýdecko-místeckého primátora

23. srpen 2012

AKTUALIZOVÁNO 16:34 - Vyšetřování podivných zakázek na radnici ve Frýdku-Místku míří do nejvyšších pater komunální politiky. Mezi obviněnými je i náměstek primátora města Dalibor Hrabec zvolený za Věci veřejné.

Podle státního zástupce se podílel na tom, že zakázku v hodnotě několika milionů korun vybrala předem dohodnutá firma. Celkem policie stíhá už 11 lidí.

„On z toho vyvázne bez obvinění a bude dále náměstkem,“ míní starší žena, která sledovala houf novinářů před radnicí ve Frýdku-Místku a nepřekvapilo ji, že kauza kolem zmanipulovaných veřejných zakázek pokračuje.

Ladislav Hradil, státní zástupce, popsal, o co šlo. Náměstek primátora Hrabec se měl se podílet na tom, že zakázku za několik milionů korun získala vyvolená firma. V organizované skupině byl kromě majitele této firmy ještě jeden městský úředník.

„Měli takzvaně ušít na míru již zadávací dokumentaci tak, aby to co nejvíce omezilo případné zájemce o veřejnou zakázku, a co nejvíce takzvaně ušilo na míru té firmě, která to měla vyhrát, která měla možnost několik měsíců předem se na tu zakázku připravit,“ vysvětlil Hradil.

Obviněný Hrabec: Je to nesmysl

Je to naprostý nesmysl, to byla první slova v reakci náměstka Hrabce. Všechno podle něj viselo na internetu, včetně podmínek soutěže.

„Zakázka byla soutěžena v otevřeném řízení s nejvyšší možnou mírou transparentnosti. Proti tomu vznesenému obvinění podám stížnost,“ dodal náměstek Hrabec.

Ještě dál jde Hrabcův kolega - náměstek primátora Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD). K žádnému trestnému činu podle něj nedošlo a za viníka označil nebývale ostře naopak státního zástupce. Použil dokonce srovnání s mafiánskými filmy.

„Sám se by rád pasoval do role komisaře Cattaniho. On sám začal mluvit o chobotnici, takže potřeboval za každou cenu najít její hlavu. Nehodláme po Daliboru Hrabcovi požadovat, aby z tohoto nesmyslného obvinění vyvozoval nějakou politickou odpovědnost,“ řekl Pobucký.

Problém je mimo jiné v tom, že podmínky soutěže byly sice včas a řádně zveřejňovány, ale už v podobě, která vyhovovala především pozdějšímu vítězi.

O případné vazbě se teprve rozhodne

Postoj radnice možná ovlivní rozhodnutí o uvalení vazby na Dalibora Hrabce. Podle státního zástupce Hradila je riziko, že bude v trestné činnosti pokračovat.

„Taková teoretická obava tady je. Po prostudování spisového materiálu bych se případně rozhodl, zda tento důvod tady je nebo není,“ poznamenal Hradil.

Hrabec má na radnici na starosti informační technologie a majetkoprávní vztahy.

Dříve byli obviněni také ředitel městské policie, několik vedoucích odborů, podnikatelé a další. Vyšetřování potrvá ještě řadu měsíců a kauza proto může dosáhnout ještě větších rozměrů - na úrovni okresního města nebývalých.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu