Ostravské obvody hledají recept na řešení problémů s bezdomovci

24. srpen 2012

V Ostravě přibývá bezdomovců. Radnice řeší čím dál více problémů a stížností. A příliš možností, jak zasáhnout nemají ani strážníci. Ostravští starostové proto volají po změně zákonů. Uvažují, třeba o institutu takzvaného domovského práva.

Podchod v centru Ostravy. Lidem má usnadnit cestu z MHD na vlaky a meziměstské autobusy. Podle strážníků se i tady bezdomovci scházejí. Devětapadesátiletá paní Jarka potvrzuje, že je tady potkává a přidává i historku o ženě opilé do bezvědomí a jejím partnerovi.

„Bylo to v poledne. A ještě měli dva psy, takové zlé, kteří je chtěli ochraňovat, ale přitom napadali lidi okolo, kteří tam šli,“ popisuje paní Jarka.

Právě podchody, různá zákoutí s lavičkami, parky anebo třeba vnitrobloky domů - to jsou místa, kde se bezdomovci scházejí. Strážníci podle mluvčí Vladimíry Zychové dělají co mohou, jen tak ale vykazovat lidi nemohou. Musí k tomu mít nějaký důvod.

„Bezdomovce, který třeba konzumuje alkohol na místě, kde je to zakázáno, tak mu ten alkohol odebere. Nebo přiměje dotyčného, aby uklidil nepořádek, který kolem sebe udělal. A v tomto případě může také tu osobu z místa vykázat. Bohužel tím se ale problematika neřeší, pouze se přesouvá do jiné lokality,“ vysvětluje Zychová.

Radnice ale na strážníky tlačí, aby byli důslednější, i když připouštějí, že problémy s bezdomovci jsou dnes prakticky neřešitelné. Podle šéfa sboru starostů - porubského Lumíra Palyzy se musí změnit zákony, pomohlo by třeba zavedení domovského práva.

„Často nejsou z dané obce, jsou to lidé z okolí – ať už blízkého nebo dokonce z jiných okresů a z jiných regionů. Tady jsou nákupní a kulturní centra a oni se potřebují někde sociálně zviditelnit a potřebují hledat zdroj obživy. Tak prostě tady nebudou – nejsi odtud, nemůžeš tady být,“ vysvětluje Palyza.

Starostové tak chtějí tlačit na zákonodárce, aby se problémy bezdomovectví zabývali. Sami ale připouštějí, že rychlého řešení se nedočkají.

autor: mik
Spustit audio