Potravinářští inspektoři kvůli metanolu provádí stovky kontrol

11. září 2012
Zprávy , Zprávy

Potravinářští inspektoři kvůli metanolu provedli stovku kontrol. Brali i vzorky a první výsledky analýz budou mít dnes. Zatím se zaměřili především na Ostravsko, kde se problémy s pančovaným alkoholem objevily nejdříve.

Počet pacientů otrávených metanolem stoupá, tři lidé kvůli tomu zemřeli. Jak upřesnil Jindřich Pokora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, na dnešek chystají dalších 500 kontrol. Část z nich opět na severu Moravy.

„Myslím si, že v rámci toho regionu to bude zase další stovka kontrol a bude to především v místech jednak těch malých prodejen a dále pak oblasti Havířov, Karviná, Ostrava,“ řekl Pokora.

Jen na Ostravsku už inspektoři odebrali na dvě desítky vzorků a dnes by mohli mít první výsledky testů. Podle vedoucího odboru kontroly potravinářské inspekce Jindřicha Pokory s prodejci zatím jednají bez problémů a bez policejní asistence.

„Je to samozřejmě otázka i přístupu inspektorů, kteří k té kontrolované osobě jdou. Takže vzorky dostáváme víceméně dobrovolně a naši inspektoři se nám zatím vrací celí a zdraví,“ dodal Pokora.

autor: mik
Spustit audio