S ‚metylalkoholovou epidemií‘ bojují zdravotníci, policisté i celníci

13. září 2012

Počty lidí otrávených metylalkoholem stále rostou. A to i přes varování lékařů, zákaz prodeje alkoholu ve stáncích a razie policistů a celníků. Nové případy se objevily například ve Zlíně, Příbrami a Ostravě. Pokud se číslo nezastaví, vláda zvažuje, že vyhlásí celoplošně úplný zákaz prodeje a rozlévání tvrdého alkoholu.

Dosud je potvrzeno 18 obětí otravy metanolem. Dalšího mrtvého muže ale našel svědek dnes odpoledne u výměníku blízko Výstavní ulice v Ostravě. Svědek, který policisty přivolal, skončil sám v nemocnici. Zda se opravdu otrávil alkoholem, ještě lékaři nepotvrdili, ale příznaky tomu odpovídají.


Metanol, jinak též metylalkohol nebo karbinol, je bezbarvá a po alkoholu páchnoucí kapalina. Je těkavý, hořlavý a silně jedovatý. Metanol se používá jako rozpouštědlo, přísada do nemrznoucích směsí nebo jako palivo. Požití malého množství se projevuje opilostí a ospalostí, po 8 až 36 hodinách se přidávají bolesti hlavy a břicha, závratě, kóma nebo křeče. Zrak je zhoršený nebo rozmazaný, může nastat úplná slepota.

Metylalkoholu podlehla nad ránem v ostravské městské nemocnici také 47letá žena. Do nemocnice ji přivezli v kritickém stavu.

A pitva dnes potvrdila i to, že metylalkohol zabil i 67letého muže v Havířově. Toho našli ho ve středu odpoledne bez známek života v bytě s prázdnou neokolkovanou lahví.

Kontroly našly stovky litrů nekolkovaného alkoholu

V terénu mezitím pokračují masivní kontroly alkoholu, a ukazují, jak trh s černým alkoholem v kraji bují. Nejvíce lahví nekolkovaného alkoholu našli během dnešního dne v Českém Těšíně, a to 200 litrů.

Velký úlovek hlásí také ostravští policisté. Ti vyšetřují dva muže, u nichž našli 400 litrů nekolkovaného alkoholu.

Policisté objevili lahve a kanistry s podezřelým alkoholem

„Nelegální alkohol policisté předali na místě celníkům k expertize a dalšímu řízení. Porušení zákona v souvislosti s prodejem neoznačeného alkoholu je plně v gesci celního úřadu. Porušení zákazu prodeje rozlévaného alkoholu řeší pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v rámci své kompetence,“ dodala mluvčí krajského policejního ředitelství Daniela Vlčková.

autoři: tif , iha
Spustit audio

Více z pořadu