Na Ostravsku a Karvinsku se šíří úplavice

20. září 2012

Ostravou a Bohumínem se šíří úplavice. Průjmové onemocnění tu lékaři zachytili už u 33 lidí. Epidemie propukla v polovině srpna v ubytovně pro sociálně slabé v ostravské části Svinov.

Na ubytovnu je aktuálně přísný zákaz návštěv. Je to jedno z opatření, které má vést k tomu, aby bylo šíření úplavice zastaveno. V nemocnici jsou v současné době hlavně děti. Další omladina je pak v izolaci doma a nesmí do školy.

Starostka Svinova Eva Poštová kritizuje, že se o úplavici dozvěděli pozdě. „Jsme rozladěni z toho, že hygiena nejednala dříve, že neupozornila nás, jako místní samosprávu a státní správu ve Svinově, nebo školu. Ředitel školy se to dověděl také až v pondělí, pak jednal s hygienou a učinil patřičná hygienická opatření,“ říká starostka.


Úplavice je akutní průjmové onemocnění. Přenáší se výhradně z člověka na člověka a je vysoce infekční. Příznaky onemocnění jsou svíravé bolesti břicha a vodnaté průjmy s příměsí krve a hlenu. Léčí se antibiotiky.

Jedná se o typickou nemoc špinavých rukou, potvrdil Radim Mudra z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Vloni se jí v našem regionu nakazilo 44 osob.

„Prevence spočívá v dodržování osobní hygieny, to znamená časté mytí rukou. Samozřejmě tam, kde již nemoc byla prokázána, tak v těch bytech se nařizuje očista toho bytu, dezinfekce předmětů užívání, ať je to WC, sprchový box, kliky,“ upřesnil hygienik.

Ve svinovské ubytovně žijí lidé podle svědectví v bídných podmínkách. Hlavním problémem je, že ubytovna je schválena pro 70 nájemníků, ale prostory obývá rozhodně hodně přes sto lidí. Mnozí nemají ani vlastní postele a spí po zemi na karimatkách či hromadách hadrů.

Podobná onemocnění z kategorie nemocí špinavých rukou se pak v takových podmínkách rychle šíří.

Lehčí formy se léčí endiaronem, u těžších je nutné aplikovat antibiotika. Důležitá je také podpůrná dieta s dostatečným přísunem tekutin.

autoři: tif , Jana Jeckelová , iha
Spustit audio

Více z pořadu