Lidem, kteří kvůli metanolu přišli o zrak, už pomáhají neziskovky

21. září 2012

Tváře svých blízkých už budou mít navždy vryté pouze v paměti. A musí se naučit, jaké to je, žít ve tmě. To je osud lidí, kteří se napili jedovaté lihoviny a přišli o zrak.

Obětem metanolové epidemie už proto začala pomáhat ostravská nezisková organizace. Naučí je třeba zacházet s mobilem nebo hodinkami.

„Normálně jako kdyby žárovka blikla. Přestal jsem vidět, viděl jsem o polovinu míň. Zničehonic,“ popisuje jednapadesátiletý Vladimír Lipina.

Ve světě, kde zhasly žárovky, se bude muset naučit znovu orientovat. Do tmy ho přivedlo pár panáků laciného alkoholu, který jeho bratr koupil v havířovském stánku

„Prozatím se musím naučit chodit potmě a tak dále, mám o to zájem. Je to těžká situace,“ přiznává Lipina.

Čtěte také

Když nemocnici opouštěl, dali zdravotníci jeho blízkým kontakt na odborníky, kteří umí metanolovým nevidomým pomoci.

„Ve spolupráci s rodinou, s jeho dcerou, která velmi dojemně sdělila, že se o něj dál bude starat a že tatínkovi všechno vynahradí, jsme kontaktovali organizaci, která se zabývá péčí o nevidomé a pomáhá jim,“ říká Jaroslav Lux z havířovské nemocnice.

Onou organizací je obecně prospěšná společnost Tyfloservis. „Základní bílou hůl známe asi všichni. Nevidomý člověk s ní pracuje tak, že mapuje terén. Na základě naučených technik a tras se může dostat na místo, na které potřebuje,“ ukazuje pracovnice společnosti Lucie Skříšovská pomocníky pro svět ve tmě.

O zrak přišli zničehonic

S první zhruba desítkou obětí metanolové epidemie včetně pana Vladimíra, už jsou v Tyfloservisu v kontaktu.

„Zjišťují informace, co vůbec poskytujeme, a konkrétně za pár klienty už jsme také byli. Samozřejmě pro toho člověka, který doposud viděl, je to velký šok. Je obtížné se s touto nezvratnou situací smířit a akceptovat ji,“ vysvětluje Skríšovská.

Lidé, které o zrak připravil jedovatý metyl, chtějí naučit vše, třeba jak zacházet s mobilem nebo mluvícími hodinkami, které vypadají jako přívěšek.

Lucie Skříšovská přiznává, že oběti metanolu to mají mnohem těžší, o zrak totiž přišly zničehonic.

„Setkáváme se většinou s klienty, kteří buď o zrak přišli již v raném věku nebo jsou nevidomí od narození, nebo naopak s klienty, kteří zrak ztrácejí v průběhu života. A tato situace je samozřejmě i pro nás zcela nová, protože jsme ji nikdy do takové míry nezaznamenali,“ podotýká.

Nevidomé čeká také mnoho vyřizování na úřadech. Jejich blízcí mohou požádat o příspěvek na péči a třeba radnice v Petřvaldě, kde teď u dcery žije Vladimír Lipina, nabídla rodině donášku obědů a pečovatelskou službu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu