Vysokoškoláci stále častěji vyměňují koleje za pohodlí privátu

6. říjen 2012

Koleje už vysokoškoláky netáhnou jako dřív. Dávno pryč jsou doby, kdy čerství prváci stáli dlouhé fronty třeba i na čtyřlůžkové pokoje. Dnes studenti stále častěji končí v bytech nebo na privátech, které je cenově vyjdou prakticky nastejno. Navíc se tam nemusejí podřizovat cizím pravidlům. A jak jsme zjistili, studenti dnes mají z čeho vybírat.

Devatenáctiletá Kristýna nastoupila do prváku před několika týdny. Studuje ekonomiku a management na Vysoké škole báňské. I když ji přátelé lákali do společného bytu, nakonec neodolala vábení porubských kolejí.

„Uvažovala jsem o privátě, ale vlastně chtěla jsem být aspoň ten první semestr na koleji, seznámit se s novými lidmi, prostě poznat studentský život,“ vysvětlila studentka.

Některým vysokoškolákům se už ale studentský život přejedl. Devětadvacetiletý Petr studuje na Ostravské univerzitě španělštinu ve sféře podnikání. Měsíčně platí za dvoulůžkový pokoj na Vítkovických kolejích 2300 korun. Po dlouhých sedmi letech ale uvažuje, že změní vzduch.

„Přemýšlím o privátu, který by cenově asi vyšel přibližně stejně, ale s tím, že služby by tam byly lepší,“ říká.

Právě jeho dlouholetý studijní domov je z poloviny prázdný. Kolejná Dáša Sezemská dobře ví, kam dnešní vysokoškoláci mizí.

„Nabízejí se hodně priváty a byty. Studenti jdou tam, protože tam mají větší volnost. Tady na kolejích je určitý řád, který musí dodržovat,“ nastiňuje důvody odlivu studentů Sezemská.

Nepříznivý vývoj proto zkouší zvrátit a láká studenty na více pohodlí a klidu. „Zrušili jsme třílůžkové pokoje a udělali více jednolůžkových, o které je více zájem. A taky dvoulůžkové pokoje, protože studenti mají více soukromí,“ dodává.

Kromě vysokoškolských kolejí, bytů a privátů navíc ostravští studenti dlouhodobě využívají také hotelové domy nebo studentské ubytovny.

autor: stj
Spustit audio