V Ostravě přibývá stárnoucích bezdomovců

15. říjen 2012

V Ostravě odstartovaly Dny proti chudobě. Armáda spásy spolu s ostravskou charitou chtějí během happeningu a dalších setkání pro veřejnost upozornit na současné palčivé problémy v sociální oblasti. Jedním z nich je narůstající počet stárnoucích lidí bez domova, kteří potřebují zvláštní péči.

Malý šedovlasý pán s uslzenýma očima a dvěma berlemi nás pozval do svého současného domova v azylovém domě Armády spásy. Už dříve vyprávěl, že by ještě rád pracoval a taky si vyzkoušel samostatnější život v tréninkovém bytě.

„Člověk by tam měl soukromí a přizpůsobil si to podmínkám tomu domovu,“ řekl.

Teď spolu sedíme na posteli s modrým povlečením a muž, který strávil několik let na ulici, už ví, že by na to kvůli svému zdravotnímu stavu nestačil.

Podle oblastního ředitele Armády spásy Jana Františka Krupy ale lidé bez domova mají jen minimální šanci získat místo v běžném domově důchodců.

„Proto jsme se rozhodli začít budovat síť zařízení přesně pro tyhle lidi. Řada z nich se potlouká po nemocnicích a jsou takovým – nechci říct horkým bramborem, ale přehazovaným klientem mezi zdravotním a sociálním segmentem. A pro ně je důležité najít konečně nějaký domov a důstojně dožít svůj život,“ vysvětluje Krupa.

V ostravském domě se zvláštním režimem pro lidi bez domova, kterému se pracovně říká Přístav II, by mohli zakotvit právě lidé, jako je pan Evžen. Má být hotový ještě letos, ale už teď je jasné, že jeho kapacita stačit nebude.

Podle posledního sčítání lidu žije našem kraji přes dva a půl tisíce bezdomovců. Seniorů a nesoběstačných mezi nimi stále přibývá.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu