Nemocnice se bojí, aby drahou léčbu otrav metylem nemusely platit ze svého

17. říjen 2012

Nemocnice už propustily téměř všechny pacienty, které léčily s otravou metanolem. Plné ruce práce měly hlavně v polovině září. Lékaři a sestry na ARO či jednotkách intenzivní péče v některých nemocnicích sloužili přesčas a rušili dovolené, aby příliv pacientů zvládli. Metanolová aféra přinesla nemocnicím ale i starosti jiného typu, a to jestli dostanou za léčbu pacientů zaplaceno.

Barman, který se otrávil jedovatým alkoholem, je stále na dýchacích pumpách a lékaři v Havířově bojují o jeho život. Ekonomové nemocnice už ale současně skládají dohromady účty za léčbu. Do této poměrně malé nemocnice dovezli záchranáři zatím devět otrávených lidí.

„Předběžně se zdá, že náklady se vyhoupnou na zhruba 1,5 milionu korun,“ vyčíslil náměstek havířovské nemocnice Jaroslav Lux. A neskrývá obavy o to, aby jim pojišťovny léčbu proplatily. Pokud ne, chce se obrátit na ministerstvo zdravotnictví. „Aby to nebylo zase na bedra našich lékařů a našich sestřiček a našeho personálu,“ dodal Lux.

Stejný počet pacientů, tedy devět, měli na starosti i lékaři v Městské nemocnici Ostrava. A už teď ví, že čtvrtinu nákladů, tedy asi čtvrt milionu korun, jim platba pojišťoven v rámci úhradové vyhlášky nejspíše nepokryje.

„Takto je nastavená úhradová vyhláška, která hovoří, že pacient, který prodělal otravu metanolem, může dostat těch peněz ‚iks‘. Jenomže za ty peníze se podaří málokoho vyléčit,“ poznamenal ředitel nemocnice Tomáš Nykel.

Rozdíl chce vedení nemocnice vymáhat po těch, kteří jedovatý alkohol namíchali a pustili do oběhu. „Náš právní odbor analyzuje kroky a určitě je bude koordinovat s policií,“ dodal ředitel.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček ale obavy nemocnic tlumí. Podložené vícenáklady pojišťovny proplatí, tvrdí.

„Pokud oni mají nějaké indicie, že prostě něco bylo dražší než obvykle, tak mají právo pro každou zdravotní pojišťovnu za toho pacienta to uplatnit. To znamená po skončení roku 2012 ve vyúčtování tohoto období. Je to zcela běžná praxe, takže já v tom nevidím žádný problém,“ ujišťuje Gajdáček.

Na severu Moravy léčily nemocnice vůbec nejvíce lidí otrávených metanolem. A obávají se, že současný klid je jen zdánlivý. Nebezpečný alkohol stále číhá ve spížích či skladech.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu