Slezská univerzita prohrála soud s propuštěnou kantorkou

6. listopad 2012

Propuštěná francouzštinářka vyhrála spor se Slezskou univerzitou v Opavě. Po opavském soudu potvrdil nezákonnost její výpovědi také Krajský soud v Ostravě. Vysoká škola podle něj nedostatečně zdůvodnila, proč je učitelka nadbytečná. Kantorka Věra Lánská na verdikt krajských soudců čekala se svými nejbližšími. Teď plánuje návrat na akademickou půdu.

Vloni v létě musela po dlouhých letech Věra Lánská opustit Slezskou univerzitu v Opavě. Ze dne na den skončila na karvinské Obchodně-podnikatelské fakultě výuka její francouzštiny, ale i ruštiny a španělštiny. S důvodem výpovědi ale nesouhlasila, a tak ho napadla u soudu. Krajští soudci jí ráno dali definitivně za pravdu.

Jejího manžela Zdeňka Lánského mrzí, kam až to zašlo. „Strašně mě mrzí, že vůbec k něčemu takovému došlo, protože být zaměstnancem na škole dvacet let a tři roky před důchodem dostat výpověď, to je velmi smutné,“ poznanemal.

Po soudních tahanicích si Věra Lánská konečně oddechla. Kvůli čekání na potvrzení rozsudku ale nemohla ani dospat. „Nejhůř mi bylo asi dnes ráno. Člověk si nemůže být nikdy jistý,“ řekla už s úlevou v hlase.

I když šla proti své škole, stejně plánuje návrat mezi její studenty. Navíc chce využít i praktické zkušenosti, které při vynucené pauze získala coby delegátka cestovní kanceláře.

„Bylo to velice užitečné, čas jsem nepromarnila a myslím si, že studentům mám co předat. Opravdu to byla taková velká stáž,“ dodává Lánská.

Obchodně-podnikatelská fakulta ale trvá na důvodu výpovědi. Po redukci vyučovaných jazyků zatím pro Věru Lánskou nemá místo. I když se budou řídit zákoníkem práce, o jejím dalším osudu rozhodne vedení.

„Já teď nejsem schopná vám říct konečný verdikt, protože máme zítra poradu vedení a budeme hledat cesty, jak tedy dál,“ potvrzuje pověřená vedoucí Marie Sciskalová.

V současné době totiž na škole vyučují pouze angličtinu a němčinu a případný návrat zrušených jazyků prý až tak snadný není.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu