Lidem bez domova poslouží v Novém Jičíně nová noclehárna

12. listopad 2012

Charitní organizace v kraji připravují svá zařízení na nápor bezdomovců. Mrazivé noci mohou letos trávit v nové noclehárně také lidé bez domova z Nového Jičína. V tamním charitním domě Blahoslavené matky Terezy ji letos otevřela ostravská charita, která ji v budoucnu předá nově vzniklé Charitě Nový Jičín. V zrekonstruovaných místnostech najednou najde útočiště deset mužů a dvě ženy.

Paní Vítězslava ukazuje svůj domov na jednu noc. O ten svůj a následně i o své děti přišla. „Ztratila jsem bydlení a děti mám v dětském domově. Co bych byla nejraději – abych měla děti u sebe. Chtěla bych si je vzít domů,“ říká.

Prozatím to ale není reálné. Paní Vítězslava nemá práci, ani byt. Peníze ji vystačí na stravu pro sebe, drobnost pro děti a poplatek na noclehárnu.

Lidé bez domova tam mohou využít tři noci v měsíci zdarma, na další nocleh si musí připlatit padesátikorunu. Tu našetřil i pan Zdeněk, který se novojičínskými ulicemi potuluje s malým přenosným rádiem v ruce. Pro pana Zdeňka je postel vzácností, už deset let tráví zimy pod širým nebem.

„Venku, na chatě, spal jsem dokonce i v kontejnerech. Chtěl bych žít jinak, za to se modlím. Teď se přijdu pořádně vyspat do nové noclehárny, jsem unavený,“ dodává.

Noclehárna v charitním domě blahoslavené matky Terezy se pro lidi jako je pan Zdeněk otevírá denně od 19:00. Opustit ji musí zase ráno v osm hodin.

„Každý klient, jakmile přijde, si nafasuje ložní prádlo, pyžamo a toaletní věci. Má přidělenou postel, kterou si povleče, a postupuje dál do denní místnosti nebo se jde umýt. Záleží na něm,“ říká ředitel Charity Nový Jičín Marcel Brož.

V nové noclehárně platí stejné pravidlo jako všude jinde - před opilými a agresivními lidmi zůstávají dveře zavřené.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu