Firmy v regionu nabídnou stáže nezaměstnaným, absolventi tak mohou získat chybějící praxi

20. listopad 2012

Čerství absolventi dostanou lepší šanci na práci. Personalisté jim často vytýkají chybějící praxi. Teď ji mohou i díky evropským penězům konečně získat. Několikaměsíční stáže jim mají pomoci nabrat zkušenosti i v renomovaných společnostech.

Jak jsme zjistili, pro řadu mladých v Moravskoslezském kraji je to jedinečná možnost na vylepšení životopisu. Některé studenty tato příležitost nadchla.

„Líbí se mi to, protože je to dobrá možnost pro absolventy získat praxi, která je těžko dosažitelná,“ uvítala novou šanci šestadvacetiletá Adéla Hlaváčková.

Třetím rokem studuje na Ostravské univerzitě andragogiku a v budoucnu by se ráda věnovala vzdělávání dospělých. I když jsou stáže určeny hlavně absolventům, ona nemusí na vysokoškolský titul čekat.

„Já studuji kombinované studium, takže nemám status studenta a mohu nastoupit na stáž, ačkoliv ještě studuji,“ dodává.

Jediné, co pro to musí udělat, je registrace na internetovém portálu s nabídkou neplacených stáží. Jak potvrzuje za projektový tým Lenka Ferreira postupně se zapojuje stále více firem.

„Objíždíme kraje, informujeme o projektu, spolupracujeme s oborovými asociacemi, krajskými hospodářskými komorami. Samozřejmě největší odezva je vždy v těch krajích, kde je nezaměstnanost dlouhodobě palčivým problémem,“ dodává Ferreira.

Stáže ale firmy nedělají zadarmo. Dostávají za ně peníze od Evropské unie. Pravidelné kontroly navíc mají dohlédnout na to, aby firmy stážisty využívaly skutečně na tu práci, kterou nabízely. V opačném případě o dotace přijdou.

„V případě, že bychom viděli, že se stáž vyvíjí směrem, který není žádoucí, dochází k nějakým krokům, aby se to buď napravilo, nebo samozřejmě mohou nastat i situace, že se stáž ukončí,“ upozorňuje Lenka Ferreira.

Do roku 2014 má dostat šanci na praxi více než 5000 lidí. Kromě praktických zkušeností a nových kontaktů si navíc odnesou i certifikát.

autor: stj
Spustit audio