Bývalý policejní prezident Lessy povede nový odbor frýdecko-místeckého magistrátu

21. listopad 2012

Petr Lessy mění uniformu za klotové rukávy. Z bývalého policejního prezidenta se stane šéf odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality frýdecko-místeckého magistrátu. Bude mít mimo jiné delikátní úkol - pomáhat radnici s aférou kolem zmanipulovaných zakázek.

Duben letošního roku - policisté v sále nabitém novináři oznamují: Odhalili jsme další případ klientelismu a firem napojených na veřejné rozpočty. Kriminalisté zatkli úředníky frýdecko-místecké radnice a podnikatele, kteří měli účelově zmanipulovat některé zakázky.

„Určitě toto netušili, všichni asi byli překvapeni. S ničím takovým asi nepočítali. Myslím, že předpokládali, že se to nikdy neodhalí,“ řekl frýdecko-místecký policista Miroslav Šodek v době, kdy byl jeho nejvyšším šéfem Petr Lessy.

Někdejší policejní prezident se teď stane vedoucím nově zřízeného odboru právě frýdecko-místecké radnice a na starosti bude mít i tuto aféru, potvrzuje mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

„Bude navrhovat opatření k prevenci i potlačení kriminality ve městě a zabývat se i řešením nestandardních situací ve spojitosti s probíhajícím vyšetřováním. To znamená řešit zejména agendu s tímto spojenou, která neúměrně zatěžovala a zatěžuje chod magistrátu,“ upřesnila mluvčí.

Za několik měsíců kauza nabobtnala do nečekaných rozměrů, obviněných je už 14 a podezřelých tendrů jedenáct. Mezi stíhanými je i náměstek primátora Dalibor Hrabec, nebo šéf tamní městské policie Milan Sněhota. Oba ve svých funkcích zůstávají.

Podle žalobce Ladislava Hradila vše fungovalo jednoduše - firmy záměrně nabídly vysoké ceny, aby soutěž vyhrála další spřízněná společnost, která se na oko tvářila, že má nejvýhodnější, tedy nejlevnější nabídku.

„V první řadě to destruuje podnikatelské prostředí, protože veřejné zakázky neprobíhaly férovým způsobem. Díky tomu rychlému a včasnému zásahu policie bylo zabráněno daleko vyšší škodě. To už je jisté a nepochybné,“ poznamenal Hradil.

Radnice si na tohoto žalobce stěžovala, že je podjatý. Se svým požadavkem ale neuspěla.

autor: ada
Spustit audio