České a polské Slezsko chtějí společně bojovat proti smogu

23. listopad 2012

Ostrava se kvůli smogu spojila s polskými Katovicemi. Společně s Moravskoslezským krajem a Slezským vojvodstvím chtějí obě města získat evropské dotace na snížení prachu v ovzduší. Právě z Polska vane směrem do České republiky velké množství škodlivin - hlavně na podzim a v zimě.

S Polskem je problém, říká ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Jednoduchá čísla podle něj mluví za vše.

„Víme docela přesně, že zhruba dvě třetiny znečištění v smogových dnech jsou způsobeny tím, že ta vzdušná masa se přesune z Polska. Bez toho, aniž by Poláci taky radikálně snížili emise, podstatného zlepšení nedosáhneme,“ poznamenal Kajnar.

Poláci to uznávají, ale dostávají se do zvláštní situace. Na opačné straně hranice nemají podrobné informace o prachu v ovzduší. Tato země si vyjednala výjimky v ochraně životního prostředí.

Michal Luty, náměstek katovického primátora po jednání v Ostravě dodal, že cílem je získat společné evropské peníze pro tento průmyslový region. On sám slibuje rychlé dodání potřebných údajů.

„Musíme velmi rychle připravit informace, musíme pečlivě zjistit, co a jak nejvíce znečišťuje ovzduší, protože jedině tak se budeme mít o co opřít v dalším jednání. Diagnóza našeho ovzduší za českou hranicí musí být připravena opravdu brzy, to znamená tak do měsíce,“ upřesnil Luty.

Je nutné co nejrychleji připravit projekty a všechny přesvědčit, říká moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Uznává, že snadné to nebude.

„Naším cílem je, protože nečekáme horlivou aktivitu ani z Varšavy, ani z Prahy, tyto podklady připravit, s těmito podklady argumentovat na našich národních vládách, ale stejně tak ukázat na úrovni Evropské komise, že my jsme připraveni, aby ten tlak na naše národní vlády byl i z té druhé strany,“ dodává Novák.

Jestli bude hlas českého a polského Slezska slyšet i v Bruselu, Praze a Varšavě, na to si musíme ještě několik měsíců počkat.

Jak vzniká smog
autor: mrk
Spustit audio