Meteorologové vyhlásili v části regionu smogovou situaci

9. prosinec 2012
Zprávy , Zprávy

Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji se dále zhoršila. Naměřené hodnoty na všech stanicích vysoce překračují povolené limity. V části regionu proto byla ráno vyhlášena smogová situace.

Nejvíce prachu v ovzduší zaznamenala dnes v 06:00 měřicí stanice v Bohumíně, kde hodinová koncentrace dosáhla 582 mikrogramů na metr krychlový. Podobná situace panovala také ve Věřňovicích. Limit je ale překročen na všech stanovištích.

„Vzhledem k tomu, že na stanicích území Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku byl klouzavý čtyřiadvacetihodinový průměr koncentrací částic PM10 nad prahovou hodnotou 100 mikrogramů na metr krychlový po dvou následujících dnech, vyhlásili jsme dnes ráno smogovou situaci pro aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek, bez Třinecka,“ potvrdil Českému rozhlasu Ostrava meteorolog Zbyněk Návrat.

Nemocným, starším lidem a malým dětem se nedoporučuje delší pobyt venku spojený se zvýšenou fyzickou zátěží. Řidiče pak meteorologové žádají, aby pokud možno nevyjížděli, protože emise z automobilů se na znečištění ovzduší významně podílejí.

autor: tif
Spustit audio