Varhany v kapli svaté Barbory v Bílovci si vyžádaly zásah odborníka

8. listopad 2014
Dobré odpoledne

Do práce nosí bílé rukavice, starý zubní kartáček i zásobu husích per. Do nutné opravy královského nástroje v bývalé špitální kapli v Bílovci na Novojičínsku se pustil varhanář a my mu pomyslně nahlédneme pod ruce.

Na první pohled vypadá s bedýnkami plnými nářadí jako běžný opravář, součástí jeho pracovního oděvu jsou ale bílé rukavice.

Nutný zásah varhanáře si vyžádal královský nástroj v bývalé špitální kapli v Bílovci na Novojičínsku, po letech odmlky se tam chystá slavnostní koncert. Varhanář proto píšťaly koupal v lázni, profukoval je a úzkostlivě zavíral každé okno, aby nástroj mohl dokonale naladit.

„Když se manipuluje s cínovými píšťalami, dochází k předání tepla z rukou do píšťal. Když se změní teplota té píšťaly, tak ona hraje nepatrně výš,“ vysvětluje varhanář Martin Tvarůžka, proč při práci používá rukavice.

Přinesl si dětskou vaničku s vodou, v ní koupe jednotlivé píšťaly. Pak vezme do ruky zubní kartáček. „Tím kartáčkem se čistí část píšťaly, kde vzniká zvuk. Ulpívá tam prach,“ vysvětluje při čištění.

Ladí se s husím peřím

Zaujala nás také peříčka, která leží na zemi vedle varhanáře. K čemu vlastně slouží? „Bez peří se prakticky varhany nedají naladit. To se dá do píšťalky dovnitř a ona přestane hrát a můžou se ladit ty ostatní,“ vysvětluje varhanář.

A spolu s varhaníkem Vítem Krátkým se pouštějí do ladění nástroje. Martin Tvarůžka utahuje šroubky na píšťalách. „Jeden bez druhého nemůže fungovat – varhanář opraví nástroj a já na něho zahraju,“ říká varhaník Krátký.

Díky zásahu varhanáře si lidé po několika letech budou moct opět vychutnat varhanní koncert. Novoroční, 4. ledna.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio