Ledovka paralyzuje dopravu, přibývá zraněných chodců

2. prosinec 2014
Zprávy , Zprávy

Ledovka dál trápí většinu Moravskoslezského kraje. Kolabuje především železniční doprava, silnice jsou většinou s opatrností sjízdné. Plné ruce práce pak mají také záchranáři, přibývá úrazů chodců.

Moravskoslezští záchranáři ošetřili kvůli ledovce do dnešního dopoledne už kolem 150 lidí. Drtivá většina z nich jsou chodci, nejčastěji mají zranění nohou a rukou.

„Jde o zlomeniny nebo vykloubení, také poranění hlavy – tam šlo o krvavá zranění a v řadě případů si lidé pádem způsobili otřes mozku. Kromě chodců jsme ošetřovali zhruba patnáct pacientů, kteří se zranili jako cyklisté nebo cestující v havarovaných automobilech,“ říká mluvčí krajské záchranky Lukáš Humpl.

Kvůli ledovce se od rána plní pacienty se zlomeninami i úrazová ambulance Městské nemocnice Ostrava. Nejvážnější zranění mají hlavně starší lidé a mnohé čeká operace.

„Operace čeká všechny pacienty, které jsme hospitalizovali. Jedná se především o komplikované zlomeniny kotníků a u starších lidí je to pak zlomenina kyčlí,“ upřesňuje mluvčí nemocnice Magda Otáhalová.

Náledí, ledovka (ilustrační foto)

Podobná je i situace ve Frýdku-Místku. V tamní nemocnici od včerejšího odpoledne až do dnešních ranních hodin ošetřili celkem 70 pacientů. Zvýšili kvůli tomu i počet příjmových úrazových pracovišť.

„Vzhledem k vysokému skokovému nárůstu počtu pacientů jsme povolali do služby dalších pět lékařů a stejný počet sester a ošetřovatelů,“ dodal primář chirugicko-traumatologického oddělení Martin Chrostek.

Vlakoví dopravci zrušili většinu spojů z Ostravy do Prahy

Improvizace a čekání na jakýkoliv vlak do Prahy. Tak to už od rána vypadá na ostravském hlavním nádraží. České dráhy zrušily Pendolina a jen v některých případech - například u vlaků Eurocity - se podařilo zajistit náhradní dieselové lokomotivy. Jeden ze soukromých železničních dopravců prodává v Ostravě jízdenky až na zítřek.

Řada cestujících čekala na nádraží i několik hodin. „Dnes je to hodně špatné. Měl jsem jet do Prahy, ale včera odpoledne,“ bere nastalou situaci s humorem jeden z cestujících.

Ne každý to ale bral až tak sportovně. „Psali, že vlaky nejedou, ale horší je, že na internetu nic nebylo. Bylo tam, že vlaky budou mít zpoždění, ale ne že nejedou,“ řekla nám na nádraží mladá žena.

Dálkové vlaky, pokud vůbec projely nástupištěm, nabírají velká zpoždění. U regionálních spojů v Moravskoslezském kraji je situace klidnější. Bez zpoždění se to ale neobejde ani tam.

Problémy s dopravou se tak nevyhnuly ani dětem. Mnoho školáků za vyučováním dojíždí a v některých školách řada dětí chybí. Zejména v menších obcích, kde děti dojíždějí z okolních vesnic.

Většina cest v Moravskoslezském kraji je ale s opatrností sjízdná. Výjimkou je silnice I/56 ve směru od Ostravice na Staré Hamry, která je uzavřena pro nákladní vozidla a vozidla s přívěsem.

Čtěte také

autoři: ada , mrk , tif , Kateřina Daňková
Spustit audio